CIKKEK

A Sole vezére a MiZo élén

2005.06.02

Távozott az Új MiZo Rt. éléről Kiss János vezérigazgató, aki a pécsi központú tejfeldolgozó céget 1996 - vagyis a privatizációja - óta vezette. A hét elején a MiZo tulajdonosai úgy döntöttek, hogy az rt.-t az a Gerry Lenihan irányítsa, aki egy másik tejipari vállalkozás, a szegedi központú Sole Rt. első számú vezetője. A két cég "perszonáluniója" megerősíti annak valószínűségét, hogy a MiZo után a Sole is az OTP Bank-vezér Csányi Sándor érdekeltségébe kerül.

Az ügyben megpróbáltunk információt kérni Gerry Lenihan-től, ám az ír vezérigazgató nem kívánt nyilatkozni. Kiss János - aki nem cáfolta azt a feltevést, hogy a két cég immár egy tulajdonosi körhöz tartozik - tudósítónknak azt mondta: a pécsi cég tulajdonosai felkérték, hogy legyen a MiZo vezérigazgató-helyettese, ám az ajánlatot nem fogadta el, mert ezt a posztot feleslegesnek látta.

Kiss János szerint a leváltását nem a MiZo eredményei indokolták. 2003-ban a MiZo 25 milliárd forint árbevétel mellett egymilliárd forint vesztességgel zárta az esztendőt, tavaly az árbevétel 27 milliárdra nőtt, a veszteség pedig 200 millióra csökkent. A még mindig meglévő mínuszt Kiss János az ágazat általános gondjaival magyarázta, és azzal, hogy az unióból olcsó termékek áramlanak be a magyar piacra.

A MiZo és a Sole egyaránt a hazai tejpiac 12-13 százalékát tudhatja magáénak. Együttesen a hazai piacon a legnagyobb Friesland súlycsoportjába lépnének.

Népszabadság

   « vissza

Föoldal mail