CIKKEK

Drágul a sertéshús

2005.05.26

A tavaszi esés után újra szilárduló árakkal lehet számolni az Európai Unió vágósertéspiacain, s ez egészen a negyedik negyedévig eltarthat. Így az éves átlagárszint is meghaladhatja a tavalyit - írja az ÖBZ osztrák agrárszaklap a bonni ZMP előrejelzésére hivatkozva. Az EU idei bruttó sertéshústermelése ugyanis 0,5 százalékkal, 21,2 millió tonnára csökken, míg a harmadik országokbeli (például Japánba és Oroszországba tartó) kivitel nő, főleg a dánok jóvoltából. A hazai sertéshúsárak is várhatóan emelkednek a következő hónapokban a Vágóállat és Hús Terméktanács főtitkára, Zádori László szerint, hiszen azok folyamatosan követik az uniós trendet. A drágulás már a múlt héten megkezdődött, bár az itteni árak még 11 centtel elmaradtak az uniós átlagtól. Ám az idei sertéshúsexportunk jelentősen – a szokásos 90 ezer tonnáról 80 ezer alá - szűkülhet. A két éve még 5,2 milliós vágósertés-állományunk tudniillik mostanra négymilliósra fogyatkozott. (Magyarország EU-n kívüli fő piaca Japán és Dél-Korea, míg az unión belül elsősorban Spanyolországba szállít sertéshúst.)
Dániában ezzel szemben 22-ről 25 millióra nőtt az állomány, nem beszélve az ottani termelők kiemelkedő versenyképességéről, beleértve a termelékenységet és az árakat. Az elmúlt héten például a dániai kilogrammonkénti árak 1,16 euró körül mozogtak az 1,25 eurós magyarországi, illetve az 1,36-os uniós átlaggal szemben.

VG

   « vissza

Föoldal mail