CIKKEK

Vonzó lehet a román tejipar

2005.04.26

Az EU-csatlakozási tárgyalások eredményeként 2007. január 1-jei felvételét követően évi 3,2 milliárd liter tejet forgalmazhat Románia az unióban, noha jelenleg csak 1,3 milliárdot termel. A fölös részt várhatóan külföldi befektetők hasznosítják majd, így erőteljes beruházás indulhat meg az iparágban.
Román elemzők szerint akár sikeresnek is lehetne mondani a tejkvótára vonatkozó tárgyalásokat, amelyek során a tejtermelők egyesülete által kezdetben követelt ötmilliárd liter tejből az unió végül 3,2 milliárdot jóváhagyott. A gond csak az, hogy Romániában a tejtermelés nemcsak messze elmarad ettől, de ráadásul a minőségi követelmények miatt várhatóan még drasztikusan csökkenni is fog a termelők száma. A jelenleg bejegyzett 553 tejfeldolgozóból alig 33 teljesíti az EU-ban előírt feltételeket, és további közel harminc cég kapott 2007-ig haladékot. A többiekre várhatóan a bezárás és csőd vár – hacsak nem tudják jelentős beruházások révén teljesíteni a szigorú minőségi követelményeket.
Így tehát hiába kezdődött el az egyéni kvóták felmérési időszaka, amelynek alapján az egyes termelők 2006 végéig saját kvótát igényelhetnek, bármennyire is igyekeznek a román gazdák, bőven marad fölös mennyiség is. A helyzetet tovább rontja, hogy a gazdaságok 90 százalékában egy-két szarvasmarhát tartanak (közel egymillió gazdaság van), és további százezernél ez a szám mindössze három – nagygazdaságok pedig alig léteznek.
Ezért égető szükség lesz korszerű begyűjtő- és feldolgozóegységekre, ám ezek létrehozására a román gazdáknak nemigen van pénzük, tehát ebből a külföldi beruházók hosszú ideig hasznot húzhatnak. A mezőgazdasági minisztérium szerint már most jelentkeztek az érdeklődők, közülük azonban egyelőre csak az izraeli Tnuva cég neve vált ismertté.
Természetesen Romániában is számítani lehet a kvótaátruházásokra, sőt ezeknek ára várhatóan a nyugati országokénál alacsonyabb lesz, de így is jövedelmezővé válhat. Mégis jelenleg inkább csak a lehetőség adott, a megvalósításhoz szükséges eszközök azonban hiányoznak, és hosszú időbe telik, míg az előrejelzéseknek megfelelően a tejfeldolgozás válhat a román mezőgazdaság egyik legerősebb pontjává. Addig meg a leggyorsabban lépők kezében lesz a nyereség.

Korondi Kinga - VG

   « vissza

Föoldal mail