CIKKEK

Szigorúbb büntetés az élelmiszerláncoknak

2005.05.23


Szigorú büntetéseket kellene kiszabni azokra a kereskedőkre, akik beszerzési ár alatt értékesítik az agrárgazdasági termékeket - jelentette ki Gráf József agrárminiszter az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (Éfosz) pénteki küldöttgyűlésén. Szerinte a változtatásokra azért lenne szükség, mert az árbevétel töredékét kitevő eddigi szankcióknak nem volt visszatartó hatásuk.
Nem ismerek kegyelmet azokkal az importált élelmiszerekkel szemben, amelyek tisztességtelen vagy nem engedélyezett módon jutnak a magyar piacra - fogalmazott a miniszter. A Magyarországon előállított agrártermékek fokozott védelmét alapvető feladatának nevezte. (Mint ismert, tavaly az agrárimport csaknem 30 százalékkal nőtt, és ágazati szakértők a behozatal további térhódítását vetítik előre 2005-re).
Gráf József az eddigi érdemi intézkedések között a 2,8 százalékos szlovák és cseh tej, illetve a holland és német importtojás kitiltását említette. A második fél évre az állat-egészségügyi hálózaton belül létrejön egy hatóság, amely közvetlenül ellenőrzi majd az élelmiszerszabályok betartását - szögezte le.
Mintegy 100 milliárd forintos, likviditást javító hitelkonstrukcióra lenne szükség azokban az élelmiszer-ipari ágazatokban, amelyek a mezőgazdasággal közvetlen kapcsolatban állnak - jelentette ki Boródi Attila, az Éfosz ügyvezető elnöke. Tavaly ugyanis a „nagy nyersanyagtartalmú” szakmák (a tej-, a hús-, a baromfi-, a konzerv-, a hűtő- és a malomipari cégek) szenvedték el a legnagyobb veszteségeket. E vállalkozások talpra állításához - állítja az Éfosz - legalább 50 százalékos hitelkamat-támogatás és állami kezességvállalás is kellene.

VG

   « vissza

Föoldal mail