CIKKEK

Eltűnt a magyar boltokból a szlovák tej

2005.05.17

Mára eltűnt a magyar boltokból a 2,8 százalékos zsírtartalmú cseh és szlovák tej. Gráf József új agrárminiszter egyik első intézkedéseként utasította az FVM-hez tartozó megyei állat-egészségügyi állomásokat, hogy a szóban forgó importtermékek kereskedelmi forgalmazását tiltsák meg. A minisztérium mára ígér összesítést arról, mennyi külföldi tejet kellett eltávolítani az üzletekből.
A magyar lépésre az adott alapot, hogy a csatlakozási megállapodás rögzíti: 2,8 százalékos zsírtartalmú tejet az Európai Unióban csak Magyarország állíthat elő. Így ilyen beltartalmú termék Csehországban és Szlovákiában jogszerűen nem készülhetett, és a két tagállamnak a forgalmazáshoz sem volt joga. A szabályozás szigorúságát mutatja, hogy a 2,8 százalékos tejet Magyarország sem szállíthatja más EU-tagországokba. Brüsszel ugyanis a belpiaci értékesítéshez vagy a harmadik országokba irányuló exporthoz járult csupán hozzá, és e lehetőséget is csak a tavalyi csatlakozástól számított öt évig adta meg. Ezután a hazai gyártóknak várhatóan végleg át kell térniük az uniós szabályozásban elfogadott, 1,5 és 3,5 százalékos tejféleségek előállítására.
Értesüléseink szerint az állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hatóságok felszólító közigazgatási határozatot adtak át azokon a helyeken, ahol kifogásolható termékekre bukkantak. A határozatok ellen az érintett forgalmazók fellebbezést nyújthatnak be, de ilyen „válaszlépésekről” egyelőre nincs hír. Úgy tudjuk, az országos főállatorvos már korábban jelezte szlovák és cseh kollégájának a nálunk feltárt jogszerűtlen eseteket, és az ügyek kivizsgálását kérte. Az FVM egyúttal tájékoztatást vár arról is, hogy a társhatóságok milyen intézkedéseket tettek. (VG)

VG

   « vissza

Föoldal mail