CIKKEK

Kifizetik a MiZo hitelezőit

2003. 04. 22.

Ma megkezdődik a MiZo-Baranyatej Rt. hitelezőinek kifizetése, s ezzel lezárul a pécsi központú cég felszámolási eljárása. A tejtermelők követelésük 47 százalékát kapják meg, az adóhivatal, valamint a pénzintézetek jelzálogjoggal biztosított hitele teljes mértékben megtérül – mondta lapunknak Varga Jenő, a MiZo felszámolásával megbízott Vectigalis Rt. vezetője. A pénz két héten belül megjelenik a hitelezők számláján.

A MiZo-Baranyatej felszámolási eljárása 2000 februárjában kezdődött. A Pécsett, Csornán és Kecskeméten üzemet működtető társaság kilenc megye több ezer termelőjétől vásárolt tejet , éves árbevétele meghaladta a 20 milliárd forintot. A hazai tejpiac 13-14 százalékát birtokló cég adóssága több mint 7 milliárdra nőtt.

A Vectigalisnak sikerült életben tartani a MiZót. A felszámolás alatt a cég nyereséggel működött, új termékekkel jelentkezett, s megőrizte piaci részesedését. A tejipari multik érdeklődését is felkeltő MiZo eszközeit és készleteit végül egy privatizált állami gazdaságok cégeiből álló konzorcium vette meg 2002 májusában 6,9 milliárd forintért. (Mára a volt MiZo-vagyon működtető Új-MiZo Rt. a Dalmand Rt. irányítása alá került.) Tavaly júliusban az új tulajdonos birtokba vette a MiZót, s a Vectigalis elkészítette a felszámolás mérlegét. Az ezt követő jogi procedúra idén februárban fejeződött be, amikor a bíróság a felszámolási eljárás megszüntetéséről hozott végzést, amely a napokban emelkedett jogerőre.

Népszabadság

   « vissza

Föoldal mail