CIKKEK

Börtönbe vezet a fertőzött disznósajt

Élelmiszer-hamisítás, címkelopás és hírnévrontás a szalmonellaügy hátterében

2005.05.21

Hét szalmonellával fertőzött beteg, három feljelentés és kétszer félmillió forint nyomravezetői jutalom - itt tartott tegnap a romlott disznósajt miatt kirobbant ügy. A szalmonellás terméket hamis címkével, a Surjány Hús neve alatt juttatták be a CBA két Pest megyei üzletébe. A tettesre börtön vár.

Újabb élelmiszer-hamisítási ügy borzolhatja a magyar vásárlók kedélyét, ráadásul megint egy közkedvelt termék, a disznósajt válhat áldozattá. A trichinellával, vagyis szalmonellával fertőzött disznósajttal eddig ismeretlenek üzleteltek. A bélbetegség kórokozójával szennyezett terméktől négy nagymarosi, és három dányi fogyasztó betegedett meg még a múlt hét végén - esetüket az egyik beteg, egy másfél éves kisgyerek háziorvosa jelentette elsőként az ÁNTSZ-nek. A fertőzött személyek mindegyike attól a disznósajttól betegedhetett meg, amelyet a CBA helyi üzleteiben vásároltak. Erről tegnapelőtt bizonyosodott be, hogy egyértelműen szalmonellás. Az üzlethálózat vezetője azonban már a múlt hét végén, a tisztiorvosi szolgálat első jelzése nyomán kivonta boltjaiból az ominózus termék beszállítójának, az Olcsó Hús Kft.-nek valamennyi áruját. Neubauer Katalin, a CBA vezérigazgatója szerint a teljes termékkivonás utáni vizsgálatokon kiderült, hogy csak egy tételnyi, vagyis 30 kilónyi áru volt fertőzött. Az Olcsó Hússal azonban mindezek ellenére felfüggesztették a kapcsolatot, amíg a cég megnyugtató szakhatósági nyilatkozatot nem szerez be az általa szállított termékekről.

Az egészségkárosítás miatt büntetőügyről van szó, ezért a Pest megyei tisztifőorvos, Tettinger Antal tegnap feljelentést tett ismeretlen tettes ellen. Az már kiderült, hogy a Surjány Hús Kft. címkéjét hamisították, a fertőzött áru csomagolása gyenge utánzat, a rajta szereplő tételszám pedig nem is létezik. Gyanúba így az Olcsó Hús Kft. került, hiszen a CBA üzleteibe hivatalos beszállítótól, hivatalos papírokkal került az áru. -Ugye nem gondolja, hogy harminc kiló disznósajton akarok meggazdagodni, amikor ezen a disznóságon havonta százszor ennyit bukhatok - fogalmazott az Olcsó Hús Kft. tulajdonosa, Tűzkő István. A megrendelés nélkül maradt cég vezetője tegnap rögvest magánnyomozót fogadott, és ugyancsak rendőrségi feljelentést tett. Azt gyanítja, hogy a cégének piaci sikerei szemet szúrhattak valakinek, a beszállítói helyekért ugyanis óriási verseny van. Tűzkő István a fertőzött tételt szállító autó sofőrjét magánnyomozóhoz küldi, mert meg akarja tudni, milyen körülmények között kerülhetett a szállítmány közé hamis címkéjű, ismeretlen eredetű áru. Az öt éve alapított társaság 95 százalékban a Surjány Hús termékeit forgalmazza, amelyek ma már a legnagyobb húsipari cégeknek is konkurenciát jelentenek. Az Olcsó Hús meg azoknak a beszállítóknak jelent versenytársat, akik a megrendelőkért indult gyilkos harcban alulmaradtak. Tűzkő cégét az elmúlt egy hónapban bejelentés alapján öt helyről, a gazdasági rendőrségtől, az adóhivataltól és a "köjáltól" is felkeresték. A tulajdonos szerint az sem kizárt, hogy egyetlen ember magánüzletének esett áldozatul a hetven dolgozót foglalkoztató cég. A nyomravezetőnek az Olcsó Hús félmillió forintos jutalmat ajánlott fel.

Ugyancsak félmillió forintos jutalmat tűzött ki a nyomravezetőnek a disznósajtügybe kevert cég, a Surjány Hús Kft. ügyvezetője. Tóth Tibor döbbenten áll az eset előtt, ami szerinte a zuggyártások beláthatatlan következményeire is rávilágít. - Ez egy nagyon súlyos játék, amiben nem mindenkinek érdeke, hogy mindent számlára vegyen - mondja. Pár éve a Surjány Hús azért költött sokat a csomagolás megújítására, a felülnyomott zsugorfólia és a színes címke bevezetésére, hogy elkerülje a hasonló helyzeteket. Akkor egy lebukott boltos a tőlük vett ötkilónyi árujáról szerzett számláját lobogtatta, jóllehet tizenöt kilónyi disznósajtot tartott az üzletében. A zuggyártásból kikerült, számla nélkül beszerzett árutól csak nehezen sikerült elhatárolódni, miként nem tudni, hová vezet, ha nem egy, a mostanihoz hasonló amatőr kivitelezésben készülő címkézéssel és hibás tételszámmal állnának szemben. Most gyorsan sikerült tisztázni, hogy a fertőzött disznósajt nem a cégtől ered, de a jó hírneve védelmében a hétmilliárd forint éves forgalmú törökszentmiklósi gyártó rendőrségi feljelentést tett.

Tóth Tibor szolnoki tudósítónknak elmondta: uniós minőségű a vágóhídjuk, ahol az élő állat beszállításától a kész felvágottak elviteléig minden adat nyomon követhető a számítógépeken. - A szigorú előírások most a hasznunkra válhatnak, mert így be tudjuk bizonyítani, hogy a fertőzött termék nem nálunk készült - mondta az ügyvezető. Hozzátette: noha Magyarországon ma már csak az uniós normáknak megfelelő húsüzemek működhetnek, a tanyavilágban, itt-ott eldugva ma is folyik "feketevágás", s az így előállított termékek feldolgozása és értékesítése.

A Surjány Hús nevével valaki visszaélt, a hamisított és fertőzött disznósajt ügye a börtönbe vezethet. A termék mindeddig ismeretlen helyről származik, vagyis nem lehet tudni, hogy hová került még belőle - mondta Tettinger Antal tisztifőorvos. A szalmonellát a május 31-ig fogyaszthatóként megjelölt, T220-as tételszámú áru mintájában mutatták ki. Akik hányással, hasmenéssel, lázzal járó megbetegedést észlelnek, a biztonság érdekében sürgősen keressék fel háziorvosukat. A könnyen szaporodó bélbetegséget előidéző kórokozót gyorsan lehet azonosítani, a fertőzöttek hamar felgyógyulhatnak, a felelősök felkutatása azonban több időt vesz igénybe. Az ominózus disznósajt jóval nagyobb károkat okoz, mint amekkora hasznot valaki, valahol elkönyvelhetett emiatt - ebben a történet valamennyi szereplője egyetért.

Sándor Tünde - Népszabadság

   « vissza

Föoldal mail