CIKKEK

Spekuláció a magyarországi cukorpiacon

Irreálisan olcsónak tartott lengyel termékek zavarják a gyártókat

2005.04.28

Az EU-belépés előtt gyártott, spekulációs céllal felhalmozott lengyel cukorkészletek jelentek meg a magyar piacon és nyomják le a hazai árakat - állítják ágazati szakértők. Egyes hírek szerint az Ukrajnát is megjárt importáruk átcsomagolva, "magyar" termékként kerülnek a kereskedelmi hálózatokba.
Spekulatív céllal felhalmozott, olcsó lengyel cukorkészletek jelentek meg a magyar piacon - állítják nevük elhallgatását kérő ágazati szakértők. Az irreálisan alacsony árúnak tartott importcukor lenyomja a belföldi árakat. Az ötven kilogrammos kiszerelésben behozott lengyel termékek nem közvetlenül, hanem átcsomagolt formában, egykilós "magyar" cukorként jelennek meg a kereskedelmi hálózatokban.
Értesüléseink szerint a beszállítók a lengyel cukrot - ötezer tonnás havi tételekben - tonnánként 550 euróért (kilónként 137-138 forintért) kínálják Budapestre szállítva, szemben a 632 eurós (mintegy 158 forintnak megfelelő) EU-s intervenciós cukorárral. Utóbbi azért lényeges, mert ahhoz a cukorrépaárhoz igazodik, amelyet a tavalyi csatlakozás óta az új tagállamok gazdálkodóinak is meg kell kapniuk. Az EU-s szabályozás hatására Magyarországon a tonnánkénti répaár a korábbi 7-9 ezerről tavaly 12 ezer forintra nőtt, és magyar piaci szakértők szerint hasonló változásnak kellett bekövetkeznie a többi új EU-tagállamban is. Ezért az importcukor ideszállítva csak akkor lehet lényegesen olcsóbb az intervenciós árnál, ha a termék a múlt évi belépés előtt betakarított, olcsóbb répából származott - teszik hozzá.
Az unió különböző rendeletekkel próbálta kiszűrni az árkülönbséget kihasználni igyekvő, spekulációs cukorfelhalmozást (is), de magyar vélemények szerint Lengyelországban a csatlakozás előtti évben előállított, 300-400 ezer tonnára tehető többletcukor jelentős része mégis "fantomizálódott", vagyis kikerült az ellenőrizhető kereskedelmi csatornákból. Az ügyeskedésre az adhatott alapot, hogy a tavaly májustól átvett uniós szabályozás az addigiaknál nagyobb árakat és értékesítési biztonságot garantált. Egyes hazai piaci szereplők emiatt magyar spekulációs szándékoktól is tartottak, de az aggodalmak nálunk végül nem igazolódtak be.
Meg nem erősített információnk szerint valószínűsíthető, hogy a most megjelent importcukrot a lengyel eladók legalább részben Ukrajnába exportálták az uniós csatlakozás előtt, majd a termékek az utóbbi időszakban "bizonyos nem legális csatornákon" visszajutottak Lengyelországba, később pedig nálunk is felbukkantak. Az olcsó import a hazai piacon ma azért okoz zavart, mert a külföldi érdekeltségekhez (az osztrák Agranához, a német Nordzuckerhez és az angol Eastern Sugarhoz) tartozó magyarországi gyárak egyébként is túltermeléssel küzdenek, elsősorban a múlt évi rekordtermés miatt. Tavaly a 400 ezer tonnás országos termelési kvótánál is jóval több, csaknem 500 ezer tonna cukrot állítottak elő, miközben a belpiac - a fokozódó import hatásaként is - 240-250 ezer tonnára szűkült (VG, 2005. április 22.).
A feszültségek csökkentése érdekében az uniós cukoripari társaságokat tömörítő nemzetközi feldolgozói szövetség az ellenőrzések szigorítását kéri Brüszszeltől az illegálisnak tartott készletek piaci megjelenése miatt - tudtuk meg. Emellett valószínűsíthető, hogy az EU-nak harminc év után intervenciós cukorfelvásárlást is végre kell hajtania. A hazai ipari átadási árak az irreális verseny nyomán mára esetenként tíz százalékkal sülylyedtek az intervenciós ár alá, ezért a feldolgozók összesen több tíz ezer tonna cukor felajánlását tervezik. A kvótán belül megtermelt és felkínált termékeket az intervenciós áron meg kell vennie az EU-nak, a kvótán felüli (úgynevezett C cukrot) viszont támogatások nélkül harmadik országokba kell exportálniuk a gyártóknak.

Hazafi László - VG

   « vissza

Föoldal mail