CIKKEK

Tovább gyengülhet a forint

Maximum huszonöt bázispontos kamatcsökkentést várnak az elemzők

2005.04.20

A 250 forintos szint közelében stabilizálódhat rövid távon az euró árfolyama, utána azonban tovább gyengülhet a magyar fizetőeszköz. A lapunk által megkérdezett elemzők szerint fékezik a megkezdett kamatcsökkentési folyamatot az elmúlt nap fejleményei, így egyöntetűen legfeljebb 25 bázispontos kamatcsökkentést várnak a monetáris tanács hétfői ülésétől.


Elsősorban a nemzetközi folyamatok voltak hatással tegnap a magyar valuta árfolyamára, és a jövőben is inkább ezeket követi majd a jegyzés - vélik egyöntetűen a piaci elemzők. A magyar államháztartás körüli bizonytalanság már nem igazán befolyásolja a forint értékét, bár tegnap azért okozott egy kis aggodalmat a piacon, hogy délelőtt az a pletyka terjedt el: jelentősen megemelt éves deficittervvel áll elő a pénzügyi tárca. A forint eztán visszaerősödött a 250-es szint alá, s ez egybeesett a lengyel zloty erősödésével.
Lapunk bankközi kereskedőktől úgy értesült, hogy tegnap külföldiek és magyarok egyaránt aktívak voltak a piacon. A magyar valuta gyengülését megítélésük szerint az is eredményezhette, hogy nagy külföldi alapok pozíciókat zártak.
Nem valószínű, hogy ismét a 250 forintos szintet tesztelnék a befektetők - véli Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője, aki szerint az elkövetkező hetekben 252 és 255 forintig gyengülhet az árfolyam. Az elemző nem túl optimista a régiót jellemző hangulattal kapcsolatban. Török rövid távon újabb forinteladási hullámmal már nem számol, ugyanakkor szerinte jelentős hatása lehet a ma megjelenő amerikai inflációs adatnak, főleg, ha a maginfláció jelentősen eltér a várakozásoktól. Nyeste Orsolya, az Erste elemzője is úgy látja: forinterősödésre nem nagyon szabad számítani az elkövetkező időszakban. A szakértő is felveti: a 250 forintos szint megfogja-e az árfolyamot, és ha igen, akkor meddig? A két elemző a jelenlegi szint mellett azt várja, hogy a monetáris tanács hétfőn a jelenlegi szinten hagyja az irányadó kamatot, vagy legfeljebb 25 bázisponttal csökkenti azt.

DEÁK BÁLINT - VG

   « vissza

Föoldal mail