CIKKEK

Különös tulajdonosok a Pickben

2005.04.14.

"Érdekes" magánszemélyek tulajdonába került a Pick Szeged Rt. kétharmada. A cég vezetését azonban a fennmaradó egyharmadot birtokló Délhús vette át, amely az OTP Bank vezére, Csányi Sándor érdekeltségébe tartozik.

Mára kiderült: Brazsák József és Csarodai János vette meg a Pick Rt. - minden valószínűség szerint több milliárd forintot kóstáló - 32-32 százalékos részvénycsomagját az Arago Rt.-től. A piac arra számít, hogy ez csupán egy eleme annak a folyamatnak, melynek végén a jelenleg - másik élelmiszer-ipari befektetésén, a Délhús Rt.-n át - 32 százalékot birtokló Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója venné meg az egész céget. A szembeötlően rendre 33 százalék alatti tulajdoni arányoknak az lehet az oka, hogy ennél nagyobb részesedésszerzést megelőzően - a Pickhez hasonló jogi státusú cégek esetében - nyilvános vételi ajánlatot kell tenni.

Csarodai János, aki a cégadatokban John I. Charody néven szerepel, 1956-ban disszidált, de 1990 és 1997 között már Budapesten Ausztrália kereskedelmi főtanácsosaként tevékenykedett. Elmondása szerint ezt követően az ausztrál QBE képviselőjeként vezényelte le az Atlasz biztosító megvásárlását (itt volt felügyelő-bizottsági tag Medgyessy Péter is). Néhány éve - mint mondja, jó kapcsolatai miatt - beválasztották a Mol felügyelőbizottságába is. Csányi Sándorral, aki a Mol igazgatósági tagja, nemhogy ismerik egymást, de jó barátok is. Ám állítása szerint azon túl, hogy tájékoztatta Pick-részvény-vásárlási szándékáról, semmiféle megállapodás nem született közöttük az esetleges továbbértékesítésről. Hozzátette: régi üzletemberként saját forrásból finanszírozta az ügyletet, de a befektetésekről egy "szindikátussal" egyeztetve dönt. Kérdésünkre, miszerint milyen szakmai elképzelései vannak a Pickkel, elmondta: mivel - sajnálatára - a karanténszabályok miatt egyelőre nem tudja elősegíteni a termékek ausztráliai és új-zélandi terjesztését, "reméli, hogy a menedzsment jó szalámit tud csinálni". Azt a kérdést még korainak tartotta, kívánja-e növelni, avagy csökkenteni a Pickben meglévő részesedését.

Brazsák József, aki jelenleg egy holland kézben lévő hazai kft. vállalati kapcsolatokért felelős munkatársa, megkeresésünkre elmondta: mint élelmiszermérnök, szakmai érdeklődésből vett Pick-részesedést. Leszögezte: bankhitelből vásárolt, ám arról, hogy a valószínűleg milliárdos összeget mely hitelintézet bocsátotta a rendelkezésére, nem nyilatkozott. Kérdésünkre azért annyit elárult, hogy az nem az OTP Bank volt. Felvetésünkre, miszerint a megfelelő szakmai múlt talán kevés lehet egy ekkora bankhitel folyósításához, úgy válaszolt: az ügylet részleteiről nem kíván nyilatkozni. Csányit "egyelőre" nem ismeri. Azt a kérdést, hogy kíván-e növelni, avagy csökkenteni Pick-csomagján, még korainak tartotta. Azt azért hozzáfűzte, a szakmai lelkesedésen túl veszíteni sem szeretne az ügyleten. Az új nagytulajdonos egyetértett azzal, hogy amit elmondott, az olyan, mint egy álom.

Az viszont tény, hogy a Pick napokban tartott közgyűlésén a cég irányítását a Csányi-érdekeltség Délhús vezérkara vette át. Ezek után senkit sem lepne meg egy nyilvános felvásárlási ajánlat a Pickre a Délhústól.

Elkelt a Herz

Lapunk információi szerint tegnap a vételár kifizetésével Jámbor János húsipari vállalkozó érdekeltségi körébe került a hungaricum-szalámit gyártó Herz Rt. A 2 milliárd forint jegyzett tőkéjű vállalkozásért kifizetett pénzt piaci források 5 milliárd forint feletti összegre taksálják. Az eladó a Cashline brókercég vezetője, Albrecht Ottó volt, aki nem sokkal korábban vásárolta meg a nagy múltú céget az akkor még Arago-tulajdonban lévő Picktől. Albrecht kedden még nemleges választ adott az eladás megtörténtét firtató kérdésünkre, tegnap viszont már megerősítette értesülésünket. Jámbor János, a vevő, a Formont Kft. tulajdonosaként Németországban komoly húsipari érdekeltségekkel rendelkezik. A kedvező piaci pozíciójú, nyereséges, közel tízmilliárd forint árbevételt tervező Herzet az elmúlt hónapokban "szagolgatta" a húsiparból immáron komoly szeletet kihasító Csányi Sándor OTP Bank-vezér illetve Román Gyula húsipari vállalkozó is, de végül is - úgy tudjuk - az árversenyben alulmaradtak.

Piaci értékelések szerint ezzel a hazai húsipar újrafelosztása lényegében befejeződött, hiszen az eladó termelő egységek hosszú távon maradni kívánó befektetők kezébe kerültek.

T. M. I. - Népszabadság

   « vissza

Föoldal mail