CIKKEK

Parmalat: mankó a termelőknek

A felszámoló nyolcmilliárd forintos irányárat tervez

2004.04.15

Állami garanciás hitellel támogatná az agrártárca a Parmalat Rt.-re pályázó tejtermelőket - tudtuk meg az agrárminisztertől. A fehérvári tejipari társaság felszámolója nyolcmilliárd forintos irányárat hirdet meg az olasz anyavállalat pénzügyi botrányai miatt ellehetetlenült vállalkozásra.


Az agrártárca támogatást kíván nyújtani a mezőgazdasági termelőknek a székesfehérvári Parmalat Rt. megvásárlásához - nyilatkozta lapunknak Németh Imre agrárminiszter. Mint ismert, a gazdálkodók a vételhez konzorciumot szerveznek, amelyben legalább száz tejüzem venne részt 200 millió literes éves össztermeléssel. A miniszter közölte: állami garanciával és kamattámogatással ellátott hitel jöhet szóba, de az ügylet kapcsán a termelőknek is kockázatot kell vállalniuk. Már most biztosra vehető ugyanakkor, hogy a kedvezményes hitel nyújtásához Brüsszel jóváhagyását is meg kellene kapni, de Németh Imre szerint az engedély megszerzése nem ütközne akadályokba.
Mint ismert, a Parmalat felszámolását végző TM Line Kft. 8 milliárd forintos irányárat tervez. Somogyi Ferenc, a társaság ügyvezető igazgatója elmondta: felszámolóként szem előtt kell tartania a hitelezői érdekeket, ezért a Parmalatot annak kell eladnia, aki a cégért a legtöbbet hajlandó fizetni. Az értékesítési felhívás előreláthatólag május 2-án jelenik meg, ezt követően a pályázatokat 28 napig (vagyis május végéig) lehet majd beadni. A tervek szerint a felszámoló június közepén ár- vagy versenytárgyalást tart.
Korábbi információink szerint a 8 milliárd forintos várható irányárat a hazai tejipari cégek is sokallják. Somogyi Ferenc viszont úgy tájékoztatta lapunkat, hogy a Parmalat iránt élénk volt az előzetes szakmai és befektetői érdeklődés. Bár a 72 millió literes éves termelésű Parmalat európai mércével nem számít nagy tejipari cégnek, a magyar piacon ezután is jelentős pozíciót tölthet be. A hazai érdeklődők mellett lehetséges vevőként bejelentkeztek nyugat-európai és amerikai társaságok is, de az ügyvezető igazgató részleteket nem kívánt közölni.

VG

   « vissza

Föoldal mail