CIKKEK

Hatalomátvétel a Picknél

2005.04.12.

Ma meglévő, 31,21 százalékos tulajdoni hányadával is átvette tegnap a Pick Szeged Rt. irányítását a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató közvetett érdekeltségébe tartozó, pécsi székhelyű Délhús Rt. A többségi tulajdonos Arago ugyanis a Pick tegnapi közgyűlésén nem jelent meg, így a Délhús a megismételt közgyűlésen dönthetett az igazgatósági és a felügyelőbizottsági tagok újraválasztásáról. A négyfős új igazgatóság elnöke Kovács László, a Délhús elnök-vezérigazgatója lett, aki Kovács Tamást, az Arago képviselőjét váltotta e poszton. Napirenden van a Délhús meghatározó többségi tulajdonszerzése a Pickben, a közeljövőben szeretnénk nyilvános vételi ajánlatot tenni - mondta Kovács László, de részleteket nem kívánt közölni. Más információink szerint a Pick-Délhús friggyel a hazai húsipar legnagyobb vállalkozása jöhet létre 65 milliárd forinton felüli együttes éves árbevétellel. További koncentrációt eredményezhet, hogy - állítják ágazati szakértők - Csányi Sándor újabb társaságok megvételétől sem zárkózik el.
Értesüléseink szerint az új igazgatóság ma kibővített vezetői értekezleten ismerteti a Pickkel kapcsolatos elképzeléseit. Kovács László ugyanakkor úgy tájékoztatta lapunkat, hogy a Délhús egyelőre fel kívánja mérni a Pick helyzetét. Ennek megtörténtéig a változásokról szóló híreket "korai találgatásoknak" minősítette.
A Világgazdaság más forrásból úgy értesült, hogy az új tulajdonos ismét beindíthatja a Pick sertésvágói vonalát, amelyet az Arago tavaly állított le. Ez alapvetően átrendezheti az ágazati erőviszonyokat, mivel a Pick szakértők szerint egymaga évente akár 650-700 ezer állatot is leölhet a négymilliós alá csökkent hízóállományból. E lépés meghiúsíthatja az 1,5-2 millió sertés levágására alkalmas, termelői tulajdonú új hazai óriásvágóhíd államilag támogatott megépítéséről szóló terveket is (VG, 2005. február 3.).

Hazafi László - 

   « vissza

Föoldal mail