CIKKEK

Leépítés jöhet a baromfiiparban

A támogatáshiány dolgozói elbocsátásokhoz vezethet

2005-04-11

Összességében több mint 2 ezer fős létszámleépítésre is sor kerülhet az idén a hazai baromfiipar 9-10 meghatározó társaságánál a korábbi ágazati támogatások megszűnése és a kedvezőtlen közgazdasági környezet miatt - közölte lapunkkal Erdélyi István, a szarvasi Gallicoop Rt. elnök-vezérigazgatója, aki egyben a piaci szerepelőket tömörítő Baromfi Terméktanács (BT) elnöke is.
A cégek továbbra is úgy ítélik meg, hogy - összhangban az év elején kilátásba helyezett lépésekkel - 20 százalék körüli csökkentés válhat szükségessé az általuk foglalkoztatott 10-12 ezres létszámhoz képest. Így a körülbelül 20 ezerre tehető, összes közvetlen baromfiipari munkahelyhez viszonyítva is jelentősen szűkülne az ágazati alkalmazottak száma.
A várható leépítések pontos mértéke az őszi feldolgozási szezon kezdete előtt, augusztus-szeptemberben derülhet ki, de egyes cégeknél az utóbbi időszakban már elkezdődtek az elbocsátások - mondta Erdélyi István. A terméktanács egyelőre 150-200 fős feldolgozói létszámcsökkentési elképzelésről tud. A szervezet elnöke hozzátette: nem pusztán a támogatás hiányzik az ágazatban, hanem a szigorúbb hatósági (import)ellenőrzés is. A BT legutóbb a Hollandiában kirobbant takarmányozási botrányra hívta fel a hazai illetékesek figyelmét, de a holland csirkehús-behozatal leállítása érdekében nem történt semmi - tette hozzá.
Az ágazatban alapvetően a tavalyi, kilónként 9,50 forintos állatjóléti támogatásra lenne szükség. Ezt a márciusi agrárdemonstrációk nyomására ugyan már meghirdette az FVM, de a mintegy 4 milliárd forintos teljes keretet ténylegesen csak a jövő évi költségvetésből tudja kifizetni. Igaz, a piaci szereplők faktorálási ügylettel még az idén hozzájuthatnak a támogatásnak megfelelő összegekhez, de ez esetben a tranzakció költségeit magukra kell vállalniuk.
Az ágazati szereplők a versenyképesség javítása érdekében igényt tartanának az állat-egészségügyi, a hulladékmegsemmisítési és a szalmonellamentesítési költségek kompenzációjára is, de egyelőre e célokra sincsenek források az idei agrárbüdzsében. Az FVM e támogatásokat akkor hirdetheti meg, ha az EU jóváhagyja a vidékfejlesztési dotációk 10 milliárd forintos átcsoportosítására benyújtott magyar kormányigényt.
A hulladékártalmatlanítási és a szalmonellamentesítési jogcímeknél további gondot okoz, hogy azokat előzőleg még el kellene fogadtatni az EU-val. A minisztérium a támogatások életbeléptetését leghamarabb nyárra ígérte, de nem kizárt, hogy egyes dotációkat csak 2006-tól vezethet be. Korábbi számítások szerint a baromfiszektornak összesen 8-10 milliárdos állami támogatásra lenne szüksége, amely - állítják szakértők - az ágazat 21-22 milliárdos éves nettó költségvetési befizetési egyenlegéből előteremthető lenne.

Hazafi László - 

   « vissza

Föoldal mail