CIKKEK

Negyedével nőnek az idei területalapú támogatások

2005-03-24

Németh Imre, agrárminiszter szerint a magyar gazdálkodók így mintegy 20 ezer forintra számíthatnak hektáranként

Az idei területalapú támogatás, amelyet az Európai Unió finanszíroz, az idén 375 millió euróra, azaz 90-92 milliárd forintra emelkedik a múlt évi mintegy 305 millió euróról - tájékoztatta Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter csütörtökön a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (Mosz) elnökségi ülésén résztvevőket Budapesten.

Az agrárminiszter közölte: az úgynevezett SAPS-támogatás növekedése azt jelenti, hogy a magyar gazdálkodók mintegy 20 ezer forintra számíthatnak hektáranként e támogatási forrásból. Az agrártárca irányítója jelezte ugyanakkor, hogy a támogatás igénybevételéhez a gazdálkodóknak minden általuk használt földterületet be kell jelenteni. Emellett be kell tartaniuk az úgynevezett szántó-legelő arányt, azaz a szántóterületet 10 százaléknál nagyobb mértékben nem lehet növelni a legelőterület rovására.

Németh Imre beszélt arról is, hogy az agrártárcánál arra számítanak: a SAPS támogatási kérelmek esetében már nem ismétlődnek meg a múlt évi anomáliák és zömében hibátlan kérelmek érkeznek a kifizető ügynökséghez. A kérelmek beadási határideje ez év május eleje. A miniszter utalt arra is, hogy az igényléshez szükséges úgynevezett blokktérképeket már kinyomtatták és azokat rövidesen megkapják a gazdálkodók.

A miniszter kérte a gazdákat arra, hogy az azonos blokkban gazdálkodók egyeztessenek, mielőtt beadják kérelmüket, ugyanis így kisebb a hibalehetőség. Emlékeztetett arra is, hogy a SAPS-támogatás előfinanszírozását biztosította az agrártárca a bankokkal történt megállapodással. A miniszter szerint a SAPS és a top-up (a nemzeti kiegészítés) együttes mértékének 70 százalékáig biztonságos a piaci alapú előfinanszírozás. Németh Imre közölte, azoknál az igényléseknél, amelyek hibátlanok, a támogatás 80 százalékát december 31-ig kifizetik a kincstári egységes számláról. Az idei top-up kifizetés - az uniós utófinanszírozás miatt - jövő év január 15-től kezdődik meg.

Németh Imre beszélt arról is, hogy kialakult a nemzeti kiegészítő támogatás úgynevezett borítékrendszere is. Ez azt jelenti, hogy a húsmarhatartók várhatóan az idén a hízott bikára állatonként mintegy 35 ezer forintos támogatást kaphatnak. Az anyatehén-támogatás összege 31.200-32.000 forint lehet egyedenként. A szarvasmarha-tenyésztés kapcsolódó úgynevezett extenzifikációs támogatás 11.000 forint lesz hektáranként 1,4-es állatsűrűség alatt. A tej literjéhez 4,5 forintot kapnak a gazdálkodók. Az anyajuh-támogatás egyedenként 1.400 forint lesz, az elmaradott térségekben ehhez még további ezer forint járulhat.

A dohánytermelők a Virgina-dohány termesztésének támogatásához 840 ezer forintot vehetnek igénybe, míg a Berley-dohány termeléséhez 660 ezer forintos hektárankénti támogatást kaphatnak a termelők. Az agrárkormányzat az energianövények termesztésének elősegítése érdekében 6.500 forintot kíván támogatásként adni. A fásszárú energianövények termelését pedig 49 ezer forinttal támogatja hektáranként. A csonthéjas gyümölcsök - dió, mogyoró, mandula - termelését 28.800 forinttal támogatják hektáranként.

A nemzeti támogatás, amelyet két ütemben szeretne megvalósítani az agrárkormányzat, első ütemében a termőföldvédelem, az erdészeti területek közcélú felhasználása, az állattenyésztés, az állatjólét, a hal- és a vadgazdálkodás támogatásához kívánnak anyagi segítséget nyújtani a gazdálkodóknak. A második ütemben az állategészségügyi díjak fedezésének támogatását a biológiai alapok megőrzésének segítését, a vetőmag-vizsgálatok támogatását, a közösségi szervezetek működésének támogatását, valamint kutatás-fejlesztési tevékenység segítését tűzte ki célul az agrárkormányzat. A nemzeti támogatásra összességében az úgynevezett determinációk - azaz az előre elköltött pénzek - levonása után 24 milliárd forint áll rendelkezésre az idén.

MTV

   « vissza

Föoldal mail