CIKKEK

Békülékeny Parmalatok

2005. 01. 26.

Idén 11 milliárd forint árbevételt vár a csődbe ment olasz Parmalat felszámolás alatt álló magyar leányvállalata, a Parmalat Hungaria Rt. - tudtuk meg Fónay László vezérigazgatótól.

A tavalyi 7,5 milliárd forint körüli árbevétel és 640 milliós veszteség után idén jó eredménynek számítana a nullszaldó is - tette hozzá. A társaság tavaly került felszámolás alá, de a munka folytatása mellett döntöttek: tavaly 35-40 millió liter tejet termeltek, amit idén 72 millióra szeretnének növelni. A tavalyi veszteségek jó része a 120 dolgozó elbocsátásához kötődik. A cégnek a felszámolásig 7 milliárd forint lejárt tartozása halmozódott fel: a hitelezők ebből annyit kapnak vissza, amennyi a telephelyek és majdan a cég egészének eladásából befolyik. (A most kiírt, használaton kívüli ingatlanokra igen alacsony árajánlatok érkeztek.)

Az elmúlt időben az anya- és leánycég képviselői leginkább a bíróságon találkoztak, de a jelek szerint viszonyuk rendeződhet. Nemrég például a fővárosi ítélőtábla - megváltoztatva az elsőfokú döntést - kimondta: a Parmalat Hungaria legtöbb ügyében egyedül annak felszámolója dönthet. Erre azért volt szükség, mert a felszámolás kezdete után a még a régi tagokból álló igazgatóság - a felszámoló engedélye nélkül - kérte a cégbíróságtól a Parmalat név Fejértejre változtatását. Ez most visszamenőleg jogtalannak minősül. Az olasz anyacég védjegybitorlás miatt is beperelte magyarországi cégét, ám bizonyos juttatások fejében peren kívüli egyezség körvonalazódik. Erre utal, hogy a hét elején a fővárosi bíróságon mindkét fél az ebben az ügyben tartandó tárgyalás elhalasztását kérte.

(M.I.) - (Népszabadság)

   « vissza

Föoldal mail