CIKKEK

Veszteség után több bevételt várnak

2005. 01. 11.

Veszteséges évet tudhat maga mögött a vásárhelyi Hód-Mezőgazda Rt. A szűk hat hónapja privatizált gazdaság vezérigazgatója viszont az idén 20 százalékos árbevétel-növekedést remél. Az ágazatok átvilágítása még most is tart, az elmúlt hónapokban mintegy húsz dolgozót bocsátottak el.
Veszteséggel zárta az elmúlt évet a vásárhelyi Hód-Mezőgazda Rt., melynek árbevétele 5-6 milliárd forint körül alakult. A tavaly magánkézbe került cég vezérigazgatója, Antal Gábor szerint a veszteség legfőbb oka, hogy augusztusig a korábbi évhez képest magasabb áron beszerzett takarmánnyal etették az állatokat.

A cég gazdálkodását az alacsony felvásárlási árak -- sertés, tej -- is nehezítette, tudtuk meg a vezérigazgatótól, aki reméli, hogy az idén kedvezőbb értékesítési lehetőségekkel számolhatnak. A tavalyi, magas terméshozam és alacsonyabb terményárak tükrében pedig várhatóan kisebb önköltségi árral gazdálkodhatnak majd. Az idén egyébként mintegy 20 százalékos árbevétel-növeléssel számolnak.

Bár elsősorban pályázati támogatással tervezik fejleszteni a céget, támogatás hiánya esetén sem halasztható tovább a géppark és a tárolókapacitás bővítése, jegyezte meg Antal Gábor. Várhatóan mintegy 1,5 milliárdot költenek beruházásokra.

Még mindig tart a privatizálás utáni ágazati átvilágítás a részvénytársaságnál. Akadnak azonban olyan területek, ahol már befejeződött, s eredményt is hozott a vizsgálat. Ilyen a Csomorkányi úton lévő szarvasmarhatelep, ahol a változásoknak köszönhetően mintegy megduplázta a tejtermelést az állomány. Ezzel pedig a telep beverekedte magát a megye tíz legjobb tehenészete közé.

Antal Gábor nem titkolta, hogy az ágazatok átvilágítása létszámcsökkentéssel is járt. Szűk fél év alatt mintegy 20 dolgozónak kellett távoznia a Hód-Mezőgazda Rt.-től. Ugyanakkor a vezérigazgató hozzátette, az esetek többségében igyekeztek más munkakört találni az elbocsátásra váró alkalmazottaknak, de ez nem mindig sikerült.

(Délmagyarország)

   « vissza

Föoldal mail