CIKKEK

Van, ahol elõlegeznek, van, ahol nem

Több településen ingyen adják a tejet , számos helységben csak az otthonit ihatják a diákok

2005. 01. 05.

Szünetel az iskolatej-akció több városban. Az ok: a kormány által meghirdetett iskolatej-akció tavaly december 31-én lejárt, az újat január 3-án hirdették meg.

Debrecenben január 3-a, hétfő óta nem kapnak iskolatejet az általános iskolások és az óvodások, összesen több mint 15 ezer gyermek. Halász D. János alpolgármester azt mondta: a program szüneteltetésének az az oka, hogy a kormány iskolatej-akciója december 31-én lejárt, az újat csak január 3-án hirdették meg. Kifejtette: a kormány tavaly döntött arról, hogy újraindítja a 2003-ban szüneteltetett iskolatej-programot, és úgy határozott, hogy a különböző településeket más-más arányban támogatja. Egyes települések - ilyenek a kis falvak, vagy a városok közül Esztergom, Koszeg és Pannonhalma - teljes támogatást kapnak, más városokban azonban - és idetartozik Debrecen is - a kormány csak az iskolatej 25 százalékát finanszírozza, a fennmaradó összeget saját forrásból kell biztosítani.

Halász D. János kifejtette: a Magyar Közlönyben január 3-án megjelent FVM-rendelet szerint az idei programban való részvételhez március 4-ig lehet csatlakozni, az elbírálási idő egy hónap, tehát a debreceni önkormányzat csak április elején tudja meg, hogy a kormány - a tavalyi évhez hasonlóan 25 százalékban - támogatja-e a cívisváros iskolatej-akcióját. Kérdésünkre, hogy az önkormányzat az állami támogatás reményében miért nem finanszírozza meg előre az iskolatejet, Halász D. János azt mondta: túl sok a bizonytalansági tényező ahhoz, hogy áprilisig, a pályázat elbírálásig az önkormányzat fizesse a program költségeit - ami a fél évre 70 millió lenne -, a városnak még elfogadott költségvetése sincs. Akadályt jelent az is, hogy a finanszírozásra közbeszerzést kellene kiírni.

Debrecenben tegnap több iskolában elterjedt az a hír, hogy a gyerekek a jövő hét hétfőtől mégis kapnak tejet az önkormányzattól. Ezeket a híreszteléseket Halász D. János cáfolta. Az alpolgármester azt mondta: mérlegelik azt a lehetőséget, hogy a megszűnt iskolatej helyett valamilyen más formában támogatják majd a gyerekeket. Hozzátette: ha úgy döntenek, hogy mégis beadják a támogatási kérelmüket a szaktárcához, akkor a debreceni gyerekek leghamarabb áprilisban kaphatnának tejet .

Francz Rezsőné, a 260 dunántúli önkormányzat intézményeinek iskolatejet szállító Dráva Tej Kft. ügyvezető igazgatója érdeklődésünkre elmondta: a legtöbben nem változtattak korábbi megrendeléseiken. Fennakadás a három legnagyobb megrendelőnél - Nagykanizsa, Tapolca, Szigetvár - történt a túl későn, év végén megjelenő iskolatej-rendelet miatt. Ezeknél a helyhatóságoknál ugyanis az állami támogatás mellé önerőt is kell biztosítani az iskolatej-akcióhoz. Ezt az összeget a képviselő-testületeknek is jóvá kell hagyniuk, így a legközelebbi testületi ülésig fel kellett függeszteni a szállításokat.

Kaposvár iskoláiban is szünetel az iskolatej-akció a későn megjelent rendelet miatt - tájékoztatott Takács József, a tavalyi beszállító, a Dámtej Kft. termelési igazgatója. A város testületének döntésétől függ, folytatódhat-e a szállítás. A szakember sajnálatosnak nevezte, hogy a gyermekek által kedveltebb kakaó az új rendelet szerint sem kaphat megfelelő állami támogatást ahhoz, hogy bekerüljön az iskolatej-akcióba.

Stickel Péter, a kaposvári önkormányzat oktatási igazgatóságának vezetője tudósítónktól értesült arról, hogy a somogyi megyeszékhely oktatási intézményeiben felfüggesztették az iskolatej-akciót. Elmondása szerint a város továbbra is támogatni kívánja az akciót, amiről a legközelebbi, februári közgyűlés fog szavazni. Ezek szerint Kaposváron még több mint egy hónapig tej nélkül maradhatnak a kisdiákok és óvodások.

Kecskeméten az elkövetkezendő hetek közgyűléseinek költségvetési vitáin fog eldőlni, hogy a város csatlakozik-e az iskolatejprogramhoz. Sárközy István alpolgármester azt mondta: bár még nem érkeztek be az iskoláktól az igényfelmérések, nem támogatja a tejprogramot , mert nagyvárosként oly csekély állami támogatást kapnak az érintett húszezer diákra, hogy a rendszer működtetése nem éri meg az önkormányzatnak. Hozzátette: az adminisztráció, a hűtők kihelyezése, a tejes flakonok veszélyes hulladékként való kezelése 15-20 millió forintos többletköltséget róna a költségvetésre.

(Népszabadság)

   « vissza

Föoldal mail