CIKKEK

Foodapest: Konferencia és szakmai bemutatók kiváló magyar termékekbõl

2004. 11. 24.

Az agártárca szorgalmazni fogja, hogy valamilyen formában 2007 után is támogassa az Európai Unió a magyar - s ha lehetséges az idén csatlakozott országok - termelői szervezeteit (TÉSZ-eket) - mondta Nyújtó Ferenc , a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium helyettes államtitkára szerdán, a Foodapest 2004 Nemzetközi Élelmiszer, Ital és Élelmiszer-gépipari Szakkiállítás egyik rendezvényén. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács konferenciáján ezzel arra az eshetőségre utalt, miszerint az EU 2007-tol az eddigitől eltérő piacszabályozást léptet életbe, amelyben vélhetően már nem adható közvetlen támogatást a TÉSZ-eknek. A tárca - minthogy ez a vidéken élő lakosság megélhetését segíti - olyan javaslattal próbál élni, hogy a vidékfejlesztési támogatások kapcsán lehessen a zöldség-gyümölcs félék piacra juttatását segítő tárolás, manipulálás és csomagolás céljaira szubvencióhoz jutni.

A Hungexpo Európa-házi rendezvényén a helyettes államtitkár időszerű kérdésekről is szólt. Egyebek közt kifejtette, hogy meglehetősen nagy nyomás nehezedik a hazai agrár, benne a kertészeti termékek piacára, s így a termelőkre is. A legfrissebb kimutatások szerint ugyanis 2004 első 8 hónapjában 31 százalékkal több agrártermék érkezett az országba, ezzel szemben a magyar mezőgazdaság kivitele csupán 7-8 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában.

A Foodapest 2004. kiállítást szerdán láthatóan az előző napinál is többen látogatták. A standokon, így az Agrármarketing Centrum közösségi standjánál és másutt is sokan érdeklődtek a Kiváló Magyar Élelmiszerek - számos esetben kóstoltatással egybekötött - bemutatóinál. Néhol sorállás jelezte, hogy a látogatókat "megfogja" egy-egy termék. Ilyen helyszín volt az AMC-standon például az orosházi Tésztaipari Szövetkezet bemutatkozása, a gyors-fagyasztott, kizárólag kézi gyártású, házias jellegű, 7-8 féle gyümölcs ízesítésű tortáinak volt nagy a keletje. Közönségsikerben volt része a barcsi Drávatej Kft. kancsós tejfölének is, a cégnek ez a nyolcadik Kiváló Magyar Élelmiszere (ez a cég hozza forgalomba a fogyasztók által felkapott, színes kancsós tejet is). Ugyancsak kóstolót kaptak a látogatók az óbudai Lau-Ra Cukrászati Termékeket Előállító és forgalmazó Bt. diabetikus süteményeiből, amelyekkel 10 éve piacvezető hazánkban és most már több mint száz félét gyárt belőlük rendszeresen.

(fehér) - (TelePress)

   « vissza

Föoldal mail