CIKKEK

A központi költségvetés csak a poharas kiszerelésűt támogatja

Van ingyentej, így juthat gyümölcsre is

2004. 10. 18.

Miskolcon az általános iskolások, az óvodások és a bölcsődések is kapják az iskolatejet.
„Az óvodások és iskolások ingyenes tejét a központi költségvetés támogatja, deciliterenként 15 forinttal, a városnak ehhez csupán az áfát kell hozzátennie – kaptunk tájékoztatást Marschalkó Tibortól, a városháza vezető főtanácsosától. – A bölcsődések napi adagját azonban a város költségvetésének kell finanszíroznia. Csak a poharas után Miskolcon 13500 általános iskolás, 5000 óvodás, valamint 400 bölcsődés gyermek jut hozzá mindennap az iskolatejhez.
„Sokkal gazdaságosabb és környezetkímélőbb lenne, ha az óvodák kannában kapnák a tejet , a miniszteri rendelet szerint azonban csak a poharas kiszerelésű iskolatej után igényelhetik az önkormányzatok a támogatást. Pedig a pohár ára a költség 40 százalékát is eléri – tette hozzá a vezető főtanácsos.
„Az óvodában szeretik a gyerekek a tejet és az abból készült kakaót, tejes kávét – válaszolta érdeklődésünkre Tóth Józsefné, a Százszorszép Óvoda vezetője, de az integrálás folytán a Reményi Utcai és a Bársony János Utcai Óvoda vezetője is. A három óvoda összesen 500 férőhelyes, de nem érkezik mindennap ennyi pohár tej , az iskolatej mennyisége ugyanis a létszám függvénye. Ezt az óvoda az eloző nap egyezteti a tejipari vállalattal.
„A gyerekek szívesebben megisszák a tejet a műanyag pohárból, tetszik nekik, hogy nem a szokásos módon, üvegpohárból kapják. Ha kakaót vagy tejeskávét főzünk nekik belőle, akkor a poharakból kiöntjük a tejet , majd kancsóba töltve kerül a gyerekek asztalára – mondta az óvodavezető, majd hozzátette: véleménye szerint a poharas tejnek jobb az íze, mint a literes, zacskósnak. A gyerekek legjobban a kakaót és a tejbegrízt szeretik. „Örülünk az iskolatejnek, hiszen így több pénz jut más, egészséges élelmiszerre. Óvodásaink mindennap kapnak valamilyen gyümölcsöt, csütörtökön pedig gyümölcsnapot tartunk – mondta az óvodavezető.

(ÉM - KHE) - (Észak-Magyarország)

   « vissza

Föoldal mail