CIKKEK

Bővülő export a Parmalatnál

Újabb ingatlanokat értékesít a tejipari cég

2004. 10. 11.

A Parmalat forgalma szeptemberben megközelítette a nyolcszázmillió forintot. A felszámolás kezdete óta a kivitel aránya növekvő ütemben emelkedik a cégnél. A folyamatos fejlesztés költségigénye miatt a cég pénzzé tenné több ingatlanját is.

A márciusban kezdődött felszámolása előtt közel tízszázalékos piaci részesedéssel bíró székesfehérvári tejipari Parmalat Hungária Rt. tavasz óta megtöbbszörözte exportját, szeptemberi belföldi értékesítése pedig meghaladta a hatszázmillió forintot – tájékoztatta lapunkat Fónai László, a TM-Line Kft. felszámolóbiztosa. Míg márciusban az összes értékesítésből – 320 millió forintból – csupán huszat tett ki az export, addig a szeptemberi 780 milliós árbevételből már 180 millió forint a kivitel aránya – tette hozzá Fónai. A tejpiacon emellett az export részesedése az uniós csatlakozás óta folyamatosan csökken. A Tej Terméktanács tájékoztatása alapján ugyanis az összes magyarországi tejexport jelenleg fele a tavalyinak, az ágazati vállalatok termelése pedig tíz százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.
A forgalom további felfuttatása miatt a Parmalat felszámolását végző TM-Line a tulajdonukban lévő budapesti ingatlanok értékesítésére pályázatot írt ki. Az eladásra kínált három lakást és a hozzá tartozó négy garázst a cég egykori olasz vezetői használták.
Várhatóan a napokban hirdetnek eredményt a közel kétszázmillió forintért kínált ingatlanokról; a befolyó pénzt a székesfehérvári cég technológiai fejlesztésre, illetve a hűtőraktár kapacitásának bővítésére költi. Fónai hozzátette: a felszámoló értékesíteni tervezi a Parmalat Hungária tulajdonában lévő, ma már nem működő tatabányai tejüzemet és az egykori cecei tejcsarnokot is.
Eközben a székesfehérvári cég anyavállalata, az olasz Parmalat ügyében múlt kedden indult meg a tárgyalás a milánói bíróságon. Az ügyészség 29 gyanúsítottat és három jogi személyt – a Deloitte & Touche, a Grant Thornton és a Bank of America képviseleteit – vádol azzal, hogy részük volt az évekig tartott csalássorozatban, amely kisbefektetők ezreit károsította meg. Utóbbi három céget valótlan pénzügyi jelentések elkészítésével gyanúsítják, míg a Parmalat-vezetők ellen szándékos csődokozás, mérleghamisítás és a tőzsdeellenőrző hatóság kijátszása vádjával indítottak eljárást.

A világ csaknem harminc országában jelen lévő Parmalat tavaly decemberre közel 14,5 milliárd euró adósságot halmozott fel. Mint ismert, a magyarországi leányvállalat felszámolását március 23-án rendelte el a Fejér Megyei Bíróság, mivel a Tej Terméktanács fizetésképtelenség megállapítását kezdeményezte a cég 60 napon túli 270 millió forintos tartozása miatt.

Tóth Gabriella - (VG.hu)

   « vissza

Föoldal mail