CIKKEK

A Greenpeace a fejõstehenek GMO-mentes takarmányozását követeli

2004. 09. 29.

A Greenpeace aktivistái megszállták a Niederösterreichische Molkerei AG (NÖM) tejipari vállalat telephelyét, így kívánva kifejezést adni tiltakozásuknak a fejőstehenek módosított génállományú szójával történő takarmányozásával szemben.

"A Tirolmilch 2003 szeptembere óta kizárólag GMO-mentes tejet értékesít. A Kärntnermilch igazgatótanácsa szeptember 9-én döntött a GMO takarmány mellőzéséről. Most a NÖM tejgyáron van a sor" - fejtette ki a szervezet követelését Steffen Nichtenberger szóvivő. Az aktivisták csak abban az esetben hajlandóak elhagyni az üzem területét, ha a tejgyár vezetése hitelt érdemlő ígéretet tesz a GMO szója takarmány elvetésére. A környezetvédők korábban több alkalommal írásban szólították fel a tejgyárat a GMO takarmány használatának megszűntetésére - sikertelenül.

A Raiffeisen Holding NÖ-Wien tulajdonában lévo NÖM AG a legjelentősebb kelet-ausztriai tejipari vállalat. Saját bevallása szerint évente 300 millió liter friss tejet dolgoz fel.

Egy bajorországi vizsgálat már 2000-ben genetikailag módosított szója és kukorica nyomokat mutatott ki tehéntejben. A vizsgálat kiderítette, hogy a DNA sértetlenül haladt át az állatok emésztőrendszerén. Az addigi tudományos álláspont szerint ez nem lett volna lehetséges. Egy GMO szójatáppal végzett takarmányozási kísérlet is aggodalomra okot adó eredménnyel zárult. 2002-ben megnövekedett sejtmaggal rendelkező sejteket találtak patkányok májában és vékonybelében. Egy másik kísérlet során pedig magasabb tejzsír tartalmat mutattak ki GMO szójával táplált tehenek tejében .

Egy a Greenpeace által idézett felmérés szerint az osztrákok 88 százaléka és a gazdák 97 százaléka ellenzi a GMO takarmányok alkalmazását. Számítások szerint a GMO-mentes takarmány egy liter tejre vetítve 0,1 centtel kerül többe.

(APA - Baden)(Greenfo)

   « vissza

Föoldal mail