CIKKEK

Nyomásgyakorlás a tejtermelõkre

Pozsony/Érsekújvár

2004. 09. 09.

Bár a Sole csoporthoz tartozó érsekújvári tejfeldolgozó vállalat hónapok óta rendszertelenül fizette alapanyag-beszállítóit, a gyárral szerződéses viszonyban álló agrártermelok többségét meglepte a minapi sajtóhír, miszerint az olasz tulajdonosok eladják a Sole Slovakia részvényeinek a többségét.

A vevők – az Eduard ©ebo nevével fémjelzett United Industries – késlekedés nélkül összehívták beszállítóikat, hogy első kézből tájékoztassák őket a változásról és feltárják céljaikat. Az utóbbiak, pontosabban a stílus, ahogyan elképzeléseiket vázolták, több termelőben visszatetszést keltett. „Mit várhatunk olyan partnertől, aki az első találkozón az erő pozíciójából lép fel?” – nyilatkozta lapunknak egy önmagát megnevezni nem kívánó nagybeszállító igazgatója. Szavai szerint a termelők többségét felháborította az a felszólítás, miszerint ötéves szerződést írjanak alá a feldolgozóval, ellenkező esetben „ki tudja, mikor kapják vissza a pénzt, amellyel a Sole adósuk maradt”. Merthogy az érsekújvári cég az utóbbi időben rendszertelenül fizetett. Hiába rögzítette a szerződés a 60 napos fizetési határidőt, a cég ezt önkényesen csaknem 90 napra hosszabbította.

„Én az új tulajdonosok helyében biztosan más meggyőzési taktikát választottam volna, hogy megnyerjem az őstermeloket, akiktől függök. A tanácskozást követően, a termelőkkel folytatott egyeztetés után ki merem jelenteni, nem a mi cégünk az egyetlen, amely erősen fontolgatja, hogy más tejfeldolgozóhoz pártol át” – jelentette ki hírforrásunk. „Mi tíz év múlva is tejet szeretnénk termelni, s ha egy mód van rá, hazai feldolgozónak szállítani. Termelni akarunk, viszont a minőségi alapanyagért olyan felvásárlási árat kérünk, amely eléri a környező országok farmerárainak szintjét. A környező országokban 10 koronán felül fizetnek a tehéntej literjéért. Nálunk még mindig csak 9,30–9,50 koronát adnak érte” – jelentette ki egy másik tejtermelő az érsekújvári tejfeldolgozó vállalat új tulajdonosaival történt keddi egyeztetést követően.

Az általunk megszólított termelők egybehangzó véleménye szerint ezekben a napokban, hetekben több hazai és külföldi feldolgozó is kilincsel az érsekújvári gyár beszállítóinál azzal a nem titkolt szándékkal, hogy átcsábítsák őket magukhoz. „Gondolkodunk, maradjunk-e vagy más feldolgozóhoz menjünk. Mindenesetre kérünk egy új egyeztetést az érsekújváriaktól. Ennek eredményétől tesszük függővé döntésünket” – vélekedett hírforrásunk.

A Sole-csoport négy hazai gyárával – az érsekújvárival, a nagykürtösivel, a korponaival és a galgócival –, 16 százalékos részesedéssel bír a szlovákiai tejpiacon . A csoport legnagyobb és legjelentősebb vállalata az érsekújvári, amely a pozsonyi Rajo után a második legnagyobb tejfeldolgozó Szlovákiában. Bár az olasz tulajdonosok áprilisban még alaptőke-emelést fontolgattak a Sole Slovakia pozíciójának megszilárdítása érdekében, szeptember első napjaiban megtörtént a többségi részvénycsomag eladásáról szóló szerződés aláírása. Az okokról és az eladott részvényhányadról egyelőre senki sem hajlandó nyilatkozni. Eduard ©ebo, a United Industries tulajdonosa csak annyit közölt: megvárják a versenyhivatal döntését. Ennek azért kell beleegyezni az ügyletbe, mert a United Industries birtokolja a lévai tejfeldolgozó vállalatot is.

A Sole Slovakia ugyan veszteséggel zárta a tavalyi évet, ám mintegy 300 millió koronával 2,5 milliárd koronával növelte forgalmát. Az olasz tulajdonosok az idén 80 millió koronás befektetést és kiegyensúlyozott gazdálkodást terveztek. Eduard ©ebo és a United Industries (2002-ig Sugar Industry) korábban a cukoriparban vállalkozott. Érdekeltségein túladva a szőlészetre és a borászatra állt rá, majd a lévai tejfeldolgozó megvásárlása érvén a tejágazatban is érdekeltséget szerzett. A tejágazatban a Milk Holding révén korábban tett lépései kudarccal fejeződtek be.

GÁGYOR AlåZ - (Új Szó)

   « vissza

Föoldal mail