CIKKEK

Külföldi bóvlitej a boltokban

A hazai gyártók 15-20 százalékkal csökkentették áraikat

2004. 05. 28.

Legalább 15-20 százalékkal csökkentette átadási árait a tejipar az utóbbi hónapokban az importfenyegetettség miatt. A terméktanács várhatóan felszólítja az üzletláncokat, hogy ne forgalmazzanak külföldi "bóvlikat".

Jelentősen, általában 15-20 százalékkal csökkentette átadási árait a tejipar az elmúlt egy-két hónapban. Kiss Pál István, a Friesland közép-európai igazgatója elmondta: az ármérséklést egyértelműen az importfenyegetettség okozta. Egyes tejipari termékekből az első negyedévben tízszeresére nőtt a behozatal az előző évi bázishoz képest, és e tendencia folytatódása várható (VG, 2004. május 26.).
Elég, ha egyes üzletláncok kilátásba helyezik az importot, a hazai gyártók máris árcsökkentésre kényszerülnek, hogy megvédjék piacaikat, fogalmazott az igazgató. Úgy tudjuk, egyes külföldi tulajdonosok arra utasítják itteni kereskedelmi hálózataikat, hogy a tejtermékek zömét az uniós anyaországokból szerezzék be. Kiss Pál István közölte: valószínűsíthető, hogy a hazai tejipari cégek egy része nem bírja a versenyt. Nem kizárt, hogy a 36 meghatározó vállalkozás fele hosszabb távon feladja a harcot. A tejipari árcsökkenés több helyen a kereskedelemben is érzékelhető. Kirívó példa: egyes akciózó boltokban megjelent a 99 forintos literes UHT-tej, amely feldolgozói vélemények szerint sem tejipari, sem kereskedelmi hasznot nem tartalmaz. Ilyen ár mellett az áfa és a csomagolási költségek levonása után legfeljebb a 62-63 forintos nyerstejár térülhet meg.
A csatlakozás óta több üzletben külföldi „bóvlik” jelentek meg, közölte a Sirman Ferenc, a piaci szereplőket tömörítő Tej Terméktanács (TT) igazgatója. Főként nem élőflórás joghurtokról, növényi alapanyagokat tartalmazó termékekről, műsajtokról van szó, amelyek a más beltartalom miatt olcsóbbak. Jelölésük és megnevezésük is kifogásolható, s egyes üzlethálózatokban a valódi tejtermékek között kínálják. A TT várhatóan felszólítja a láncokat, ne forgalmazzanak ilyen árukat, de kész a fogyasztóvédelemhez és a versenyhivatalhoz is fordulni.


Több feldolgozó nem adja meg a 68 forintos literenkénti felvásárlási tejárat, vagy annak egy részét különböző jogcímeken visszafizetteti a gazdákkal, állítja több érdekképviselet. Egyes cégeknek garanciát kellett vállalniuk a 68 forintos ár március–június közötti megfizetésére, mivel exportjuk veszteségtérítéséhez literenként 40 forintos pályázatos állami támogatást vesznek igénybe. Szakértők szerint az árproblémák is a belpiaci feszültségekkel függenek össze. Információink szerint több termelő pereket fontolgat a rosszul fizető tejipari társaságokkal szemben.

Hazafi László - 

   « vissza

Föoldal mail