CIKKEK

Végső roham a SAPARD-nál

Még 24 milliárd forintnyi támogatásnak nincs gazdája

2004. 04. 23.

Április 30-ig lehet postára adni a támogatási igényeket az EU mezőgazdasági és vidékfejlesztési előcsatlakozási segélyalapjához, a SAPARD-ra. Az összesen rendelkezésre álló 52 milliárd forintból eddig 28 milliárdot sikerült lekötni.

A múlt hét végéig 4503 pályázat érkezett SAPARD-forrásokra, de április 30-ig még várjuk az újabb igényléseket – közölte lapunk érdeklődésére Pásztor Zsuzsanna, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal vidékfejlesztési igazgatója. Tájékoztatása szerint az utóbbi időben nagyon felgyorsult a pályázatok beérkezése, hetente immár több mint kétszáz igénylést regisztrálnak.
Javul a pályázatok minősége is, immár „csak” a kérelmek 40 százalékát kell visszautasítaniuk különféle hibák, a feltételek nem teljesítése, illetve a jogosultság hiánya miatt, sőt vannak olyan jogcímek (így például a mezőgazdasági beruházások támogatása), ahol ez a ráta már csak 30 százalékos. Korábban voltak időszakok, amikor a 60 százalékot is elérte az elutasítási arány.
A már beérkezett igénylések összértéke eléri a 102 milliárd forintot, ebből 28 milliárdot már elfogadtak (vagy le is szerződtek, vagy legalábbis támogatási kötelezettségvállalásra került sor), 42 milliárd jelenleg feldolgozás alatt áll, a többit elutasították. Az MVH eddig feldolgozott közel 2500 kérelmet, hátravan több mint kétezer. Ha sikerül tartani az utóbbi időszak 60 százalékos elfogadási arányát, akkor a jövő héten várható utolsó pályázati „roham” után valamivel több mint 52 milliárdnyi elfogadható pályázat lesz, tehát a keret kimerül. Az FVM-ben ezért már azon gondolkodnak, hogy át lehet-e csoportosítani a forráshiány miatt esetleg elutasítandó pályázatokat más, csatlakozás után induló támogatások terhére, vagy ki lehet-e bővíteni a forrásokat.

VG

   « vissza

Föoldal mail