CIKKEK

Vitatott agrárprivatizáció

2004. 04. 06.

Nem elégedett az állami agrártársaságok privatizációs koncepciójával a Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízügyi Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (Medosz) – közölte Bereczky András, a szervezet főtitkára. Mint ismert, az ÁPV Rt. a múlt pénteken jelentette be, hogy tőkeemeléses módon tíz, többségi állami tulajdonú agrárcéget kíván értékesíteni nyílt pályázattal az első fél évben. A vagyonkezelő a mintegy 17 milliárd forint jegyzett tőke 15 százalékát a munkavállalóknak tartaná fenn, akik a privatizációs ár legfeljebb 50 százalékának megfelelő kedvezményt kapnának.
A Medosz a vásárlási kedvezményt és a tulajdonszerzési mértéket is kevésnek ítéli. Bereczky szerint legalább 25 százalék plusz egy szavazatnyi tulajdonrészre lenne szükség ahhoz, hogy a dolgozók a legfontosabb döntésekbe beleszólhassanak. A korábbi elképzelésekben az szerepelt, hogy a menedzsment tagjai, a munkavállalók és a beszállítók együttesen 51 százalékos többségi kedvezményes tulajdonhoz juthatnak, de a máig megismert részletek szerint e megoldás sincs napirenden. A főtitkár a dolgozói tulajdonszerzésre akkor lát esélyt, ha a munkavállalók a vásárláshoz jelentős hitelfelvételi könnyítéseket kapnak. Enélkül több helyütt a nekik szánt tulajdonrész az 50 százalékos vételi engedmény ellenére is drágának bizonyulhat – tette hozzá.
Az ÁPV-s információkból az sem derül ki, mi lesz az 5500-5600 dolgozó továbbfoglalkoztatásával – mondta Bereczky. Az eddigi állásfoglalásokból csak az olvasható ki, hogy a vagyonkezelő az első évben az új tulajdonosoktól létszámjelentést kér. A Medosz a helyzet tisztázása érdekében az ÁPV-nél tárgyalásokat kezdeményez, pénteken pedig egyeztet a munkahelyi érdekképviseletek vezetőivel is. A jelek szerint a vagyonkezelő az agrártársaságokat az általuk bérelt állami földekkel „együtt” kívánja eladni, holott azokból a cégek térségében termelő állattenyésztőknek kellene területeket adni – közölte Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkára. Sok állattartónak ma nincs földje, ami számukra versenyhátrányt okoz. A privatizációra váró tíz társaság a nemzeti földalaptól 55-60 ezer hektárt bérel. Horváth szerint e terület 20 százalékát kellene az állattenyésztőknek adni. Hozzátette: a kormány földbirtok-politikai irányelvei rendelkeznek az állattartók földhöz juttatásáról. Medgyessy Péter miniszterelnök bejelentése nyomán a közelmúltban a kabinet már tárgyalt is arról, hogy az Orbán-kormány idején privatizált és a most magánosítás előtt álló cégektől a gazdák birtokméretének növeléséhez területeket kellene elvonni.

Hazafi László - VG

   « vissza

Föoldal mail