CIKKEK

Parmalat: a TM-Line a felszámoló

Hiábavalóak voltak a feldolgozó háttértárgyalásai

2004. 03. 24.

A Fejér Megyei Bíróság elrendelte a Parmalat Hungária Rt. felszámolását a Tejtermék Tanács kezdeményezésére. A feladatot a TM-Line Kft. kapta, a társaság ügyvezető igazgatója volt a MiZo Rt. felszámolóbiztosa is.

A Parmalat Hungária Rt. felszámolását rendelte el a Fejér Megyei Bíróság, és a budapesti TM-Line Kft.-t jelölte ki felszámolóbiztosnak. A végzést a Tejtermék Tanács által, január 30-án kezdeményezett ügyben hozta meg a bíróság. A kérelmet a székesfehérvári cég 270 millió forintos 60 napon túli tartozása miatt nyújtották be.
Somogyi Ferencnek, a TM-Line Kft ügyvezető igazgatójának már van tapasztalata, hiszen ő volt a MiZo-Baranyatej Rt. felszámolóbiztosa is.
A szakember lapunknak elmondta: a bíróság ilyen esetben kiértesíti a felszámolót, ezután pedig a cégnek a csődtörvény alapján kizárási nyilatkozatot kell tennie, hogy nem tulajdonosa, nem hitelezője a Parmalatnak, és nem áll semmilyen üzleti kapcsolatban a székesfehérvári tejcéggel. A kizárási nyilatkozatot a kiértesítés átvétele után nyolc napon belül kell elküldeni a Fejér Megyei Bíróságnak, utána pedig bíróságon a sor, hogy jogerősen is elrendelje a felszámolást. Somogyi hozzátette: ma valószínűleg átvehetik a végzést, amelyre benyújtják a kizárási nyilatkozatot. A Parmalat Rt. a múlt héten beadványt nyújtott be, melyben felajánlotta a Fejér Megyei Bíróság által kijelölendő felszámolónak a teljes körű támogatását. A székesfehérvári cég hiába folytatott háttértárgyalásokat a működő- és fizetőképesség megőrzésére, valamint a hitelezők kiegyenlítésére, azok nem jártak eredménynyel. Február óta hetente fizet a Parmalat a tejtermelőknek, akik közül majdnem mindenki folyamatosan szállít a novemberben kezdődött fizetésképtelenség ellenére. Cristiano Villani, a magyarországi Parmalat elnök-vezérigazgatója szerint a felszámolás nem jár szükségszerűen a cég bezárásával, hiszen a legnagyobb hitelezők (tejtermelők, logisztikai és csomagolóanyag-gyártók) már bizonyságát adták a felszámolóval történő együttműködési szándékuknak.

Brüsszelben új audittörvényen dolgoznak, az Enron, a WorldCom és a Parmalat könyvelési botrányainak hatására az Európai Bizottság szigorítani kívánja a szakma ellenőrzését. Az európai törvény segít növelni a precizitást és megnehezíteni az etikátlan akciókat az auditálási folyamatokban. Az amerikai törvény mintájára készülő törvénytervezet rotációs rendszert javasol, ahol az auditált cégeknek az auditálási folyamatot felülvizsgáló bizottságot kell alakítaniuk. A javaslat szigorítja a cégvezetők kötelezettségeit is.

VG

   « vissza

Föoldal mail