CIKKEK

Varsó Budapest mellé áll a tejcsatában

2004. 03. 19.

Magyarország Lengyelországgal együtt küzd azért, hogy a tej esetében a jelenlegi 55 százalékos helyett százszázalékos legyen az uniós közvetlen kifizetés mértéke – tájékoztatta lapunkat az unió legfőbb döntés-előkészítő fórumának számító Coreper (nagyköveti bizottság) csütörtöki üléséről Balázs Péter EU-nagykövet.
Mint mondotta, a nagyköveti tanácsülésen erőteljesen felvetette Kovács László külügyminiszter minapi bejelentését (VG, 2004. március 18., 5. oldal), amely szerint a magyar kormány akár az érdekérvényesítés konfliktusát is vállalja a tejtermelők érdekében, ám bízik a méltányos megoldásban. Hasonló határozottsággal állt ki a magyar álláspont mellett Balázs Péter szerint Lengyelország is, s támogatólag nyilatkozott több, május 1-jén csatlakozó – így Lettország, Litvánia és Szlovénia – állam képviselője is.
A nagyköveti bizottsági üléssel egy időben tartott brüsszeli sajtótájékoztatóján Franz Fischler mezőgazdasági ügyekben illetékes európai bizottsági tag elmondta: a csatlakozási tárgyalások 2002. decemberi lezárásakor született megállapodás „jó alku a belépő országok agrártermelői számára”. Fischler szerint „a csatlakozás számos olyan előnnyel jár majd számukra, amelyről a bővítés becsmérlői szándékosan nem vesznek tudomást” – idézi a Rapid az agrárbiztost.

VG

   « vissza

Föoldal mail