CIKKEK

Harc a tejtámogatásért

2004. 03. 18.

A kormány vállalja az érdekérvényesítés konfliktusát, s „harcba száll” az unióban, hogy a tej esetében százszázalékos legyen az unió közvetlen kifizetések mértéke a magyar gazdák számára – fogalmazott Kovács László külügyminiszter a kabinet ülését követően. Hozzátette: Balázs Péter uniós nagykövet azt az utasítást kapta, hogy a mai nagyköveti tanácsülésen ezt képviselje. Kovács László a 22-ei külügyminiszteri tanácson fogja ugyanezt hangsúlyozni. A külügyminiszter szerint a kormány méltányos megoldást kíván kikényszeríteni, s azt szeretné, hogy a jelenlegi 15 tagállam gyakorlatával azonos módon százszázalékos legyen a közvetlen kifizetések mértéke.
Ennek szellemében elfogadhatatlan a március 15-én az uniós mezőgazdasági különbizottságán tett „engedmény”, amely egy tavaly nyáron elfogadott tervezetet módosított. Eszerint a 25 százalékos uniós közvetlen kifizetés mellé már kétszer 30 százalékos hazai támogatást lehetne igénybe venni a tejtermékekre. Az unió szándéka szerint kilencéves átmenet után jutnának hozzá a magyar gazdák a források száz százalékához.
A tejágazatnak az idén 3-4 milliárd forintnak megfelelő többlettámogatást hozna, ha Brüsszel hozzájárulna a közvetlen termelői támogatások száz százalékra emeléséhez az eddigi 55 százalékos mértékről – vélik szakértők. Az unióban a kompenzáció azért jár, mert Brüsszel az agrárreform keretében mérsékli a vaj és a tejpor intervenciós árát, illetve megszünteti a tej irányárát, ami a tejfelvásárlási árak csökkenését vonja maga után. E dotáció közvetlen termelői támogatásnak minősül, vagyis a gazdáknak a koppenhágai csatlakozási megállapodás értelmében az uniós szint legfeljebb 55 százalékát lehetne kifizetni 2004-ben. Magyarország viszont más tagjelöltekkel együtt azzal érvelt, hogy a tejpiaci reformról szóló döntés a csatlakozási megállapodás után született, és a mai EU-tagokéhoz hasonló árcsökkentő hatást eredményez a magyar tejágazatban, mivel a felvásárlási árak nálunk is EU-szintűek. Ezen álláspont részleges elfogadásának minősül, hogy Brüsszel hajlandó tárgyalni az 55 százalékos támogatási mérték növeléséről – állítják hazai szakértők.

VG

   « vissza

Föoldal mail