CIKKEK

Az uniós élelmiszeripar a magyar piac ostromára készül

Az európai élelmiszeripar a magyar piac ostromára készül, és nem zárható ki, hogy ebből lengyel cégek is kiveszik részüket - írta "Az egész unió Budapest ellen menetel" című cikkében kedden a Gazeta Wyborcza.

2004. 03. 16.

A május elsejei EU-csatlakozással teljesen megszűnnek a vámkorlátozások, és ettől elsősorban a tejtermékek , azok között pedig főként a sajtok és a joghurtok Magyarországra irányuló uniós kivitelének lavinaszerű növekedése várható - írta a liberális lengyel lap budapesti tudósítója, Marzenna Guz-Vetter.

Az agrártermékek liberalizációja nyomán már az elmúlt években növekedett az EU élelmiszer-exportja Magyarországra. A sajtokra megállapított 4650 tonnás vámmentes kontingenst például a nyugat-európai exportőrök félév alatt felhasználják. A Német Élelmiszeripari Egyesülés (BVE) elemzői szerint május elseje után a német tejipari cégek "az áruforgalom robbanására" és kelet-közép-európai exportjuk tízszeres növekedésére számítanak az elkövetkező öt évben.

A németeknek már ma is erős pozícióik vannak a magyar élelmiszerpiacon, részesedésük az 1997-es 8,7 százalékról 13,7 százalékra növekedett. A magyar piacra bevitt joghurtok és tejfölök több mint 95 százaléka német feldolgozóüzemekből származik. Ugrásra készen állnak az osztrák cégek is, amelyek korábban kissé elaludtak, így részesedésük a magyar élelmiszerpiacon egyelőre csak 5 százalék, miközben a lengyeleké már 7,9 százalék.

A lap idézte Josef Pröll osztrák mezőgazdasági minisztert, aki szerint a Magyarországra irányuló élelmiszerexport lehetőségei nagyon nagyok. Először azért, mert hiányoznak a kiváló minőségű hazai élelmiszeripari termékek, másodszor pedig, mert a magyar életszínvonal és a fizetések remélt növekedésével együtt nőni fog az igény a jó minőségű élelmiszerekre.

Magyarországon el fog tűnni a konkurencia egy része, kiesnek a piacról azok a hús- és tejfeldolgozó üzemek, amelyek nem tudják megfizetni az uniós normákhoz történő alkalmazkodás költségeit. Kapuvári József, az Élelmiszeripari Dolgozók Szakszervezetei Szövetségének (ÉDOSZ) elnöke a lengyel lapnak nyilatkozva azt mondta, hogy az integráció következtében a magyar élelmiszeripari ágazat 130 ezer munkahelyéből valószínűleg 30 ezer fog megszűnni. A magyar ipar szempontjából nem is annyira a nyugat-európai, hanem inkább a jóval olcsóbban termelő többi csatlakozó ország cégei jelentenek fenyegetést - tette hozzá a magyar illetékes.

Peter Kliment, a budapesti szlovák nagykövetség gazdasági osztályának vezetője a Magyarországra irányuló szlovák kivitel erős növekedésére számít. A szlovák cégek mindenféle termékkel meg fognak jelenni a magyar piacon, a sajtoktól a kolbászig és a húsféleségekig - mondta a lapnak. A lengyel nagykövetség kereskedelmi osztálya főleg a lengyel tejüzemek magyarországi exportjának növekedésére számít, miután most még a lengyel sajtokra 300 tonnás kontingens van érvényben, a húsféleségeket pedig 100 százalékos vám terheli - jegyezte meg a lap által idézett illetékes.

Népszabadság

   « vissza

Föoldal mail