CIKKEK

Brazil baromfi dömpingáron

Az importtermékek 20-30 százalékkal olcsóbbak a hazai áruknál

2004. 03. 01.

Dömpingáron érkezik a brazil baromfi az országba, és a magyar termékeknél 20-30 százalékkal olcsóbban jut a boltokba. Szakértők szükségesnek tartják a mihamarabbi fellépést a lengyel és cseh sertéshúsimport ellen is.

Növekvő felháborodást okoz a hazai baromfipiacon, hogy dömpingáras dél-amerikai termékek szorítják le az egyébként is nyomottnak tartott árakat. Takács László, a Baromfi Terméktanács igazgatója megerősítette: az olcsó brazil fagyasztott csirkecomb és -mell a hazai termékeknél 20-30 százalékkal alacsonyabb áron jelenik meg a boltokban.
Piaci szereplők az importcsirkecombot kilónként 290, a mellet 600-620 forintért kínálják, miközben a magyar áruk 350-400, illetve 700-800 forintba kerülnek.
Szakértők felhívják a figyelmet: a dömpingáras import olyan helyzetben sújtja a hazai piacot, amikor az egyik legnagyobb cégnek számító Hajdú-Bét Rt. válsága ellenére is túltermelés van. Az agrártárca állat-egészségügyi főosztálya lapunknak nem nyilatkozott arról, mely cégek kértek hatósági importengedélyt. Mivel a minisztérium a behozatalt Thaiföldről és az USA-ból függesztette fel, a brazil termékek importjára bármely érdekelt piaci résztvevő kaphat engedélyt, ha kéri – fogalmazott a tárca.
Egyes ágazati szereplők a brazil behozatallal az állami tulajdonú Bábolna Rt.-t, vagy az érdekeltségébe tartozó cégeket gyanúsítják. Marczali Gábor, a társaság vezérigazgatója kérdésünkre határozottan viszszautasította e vádakat. Bábolna eddig sem importált ilyen termékeket, és ezután sem áll szándékában – szögezte le.
A Hajdú-Bétről már a közelmúltban kiderült, hogy még tavaly (vagyis a baromfiinfluenza-járvány kitörése előtt) 200 tonna fagyasztott baromfihúst hozott be Thaiföldről, ahonnan összesen 340 tonna áru érkezett. Brazil termékek – állítják szakértők – már korábban is többször megjelentek a magyar piacon, és a behozatal az EU-csatlakozással fokozódhat. Bár a tüntető gazdákkal kötött múlt heti megállapodásban az FVM vállalta, hogy az agrárszektorban a belépésig bevezeti az „alkalmazható importkorlátozásokat”, az egyezség konkrét baromfipiaci intézkedésekről nem szól.
Szakértők szükségesnek tartják a mihamarabbi fellépést a lengyel és cseh sertéshúsimport ellen is, mivel a termékek dömpingáron jutnak a magyar piacra. Egyes cégek a szalonnás-bőrös félsertéseket kilónként 240 forint körüli áron hozzák be, ami csaknem megegyezik a jó minőségű sertések hazai felvásárlási árával. A demonstrációs megállapodásban az FVM a sertésimport szigorúbb állat-egészségügyi ellenőrzését ígérte, de ilyen alapon nem lehet gátat szabni a behozatalnak. A kereskedelmi korlátozó intézkedések kockázatot is hordozhatnak, mert a „büntetett” országok válaszként hasonlóakkal sújthatják a magyar exportot.

Viharok várhatók a baromfiágazatban a demonstráló gazdák és az FVM közötti múlt heti megállapodás miatt, mivel egyes értelmezések szerint a paktum a termelőknek érdemi változást nem hozott. A Baromfi Terméktanács rendkívüli elnökségi ülést tart. Az egyeztetésekből szintén kihagyott sertésfeldolgozók az ellen tiltakoznak, hogy az FVM a mai áraknál 2–7 forinttal magasabb, kilónként 240 forintos „minimumárat” akar meghirdetni az E minőségű élő sertésekre. Számos cég az árat nem fizeti meg, mivel ahhoz csak egyforintos támogatás kötődik. Emiatt a minimumár nem adhat érdemi garanciákat a gazdáknak, így kilónkénti bevételük elmaradhat a 290 forintos önköltségtől.

Hazafi László - VG

   « vissza

Föoldal mail