CIKKEK

Bővült az FVM mozgástere

Ma folytatódnak az érdemi válságtárgyalások a gazdákkal

2004. 02. 24.

A pénzügyi mozgástér bővült, a megegyezés esélyei javultak, miután az FVM tárgyalásokat folytatott a PM-mel a kormány „gazdákat segítő intézkedési csomagtervéről” – derül ki az agrártárca közleményéből. Ma újra lesznek félpályás útlezáró demonstrációk a fővárosi bevezető utakon, miközben az érdemi tárgyalások is folytatódnak a termelők, az ipar és az FVM között.
Ma délután folytatódnak az érdemi válságtárgyalások a demonstráló tejtermelők képviselői és az FVM vezetése között. Tegnap a felek szakértői szinten egyeztettek, de részleteket nem közöltek. A megállapodáshoz mindenképpen szükség van a tejipar egyetértésére is: a cégek képviselői ma délelőtt alakítják ki egységes álláspontjukat.
Tejipari szakértők előzetesen kevés esélyt látnak a megállapodásra, mivel szerintük az FVM nem biztosítja a szükséges forrásokat. Alapvető gondot okoz, hogy rendezetlen a 25-30 százalékos tejfelesleg sorsa. Ennek nagyságát az FVM vitatja, de hozzájárulna a többlet kezeléséhez, ha a piaci szereplők is hajlandóak lennének pénzügyi áldozatokra. A termelőknek a tárca eddig literenként 7, összesen 5,2 milliárd forint támogatást ígért április végéig, részben egyes csatlakozás utáni kifizetések előbbre hozatalával.
Így is nagy a különbség a 60 forintot alig meghaladó literenkénti felvásárlási árak és a legalább 77 forintos termelői árbevételi elképzelések között. A gazdálkodók ma a sertés- és a baromfi-ágazati, illetve az egyéb követelésekre kapott minisztériumi válaszokra is reagálnak. Időközben az FVM tárgyalásokat folytatott a PM-mel a „kormány gazdákat segítő intézkedési csomagtervéről”, amelynek nyomán a pénzügyi mozgástér bővült, az ágazati megegyezés esélyei javultak – áll a tárca késő esti közleményében.
A tegnapi hat után a tiltakozó gazdák ma nyolc budapesti bevezető úton tartanak félpályás útlezárásokat – közölte lapunkkal Bagi Béla, az egyik demonstrációs bizottság tagja. Tájékoztatása szerint a megyei tüntetéseket már nem ítélik „annyira fontosnak”, azok folytatásáról a termelők helyben döntenek. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége péntekre szervez tiltakozó nagygyűlést a Kossuth térre. Ezen valamennyi demonstráló érdekképviselet részt vesz – közölte kérdésünkre Bagi.
Az eddigi megmozdulásokon nem voltak atrocitások, de tegnap a szervezőknek Tompánál fel kellett oszlatniuk a tüntetést, mert a feszült hangulat miatt a gazdák járműveikkel keresztbe akartak fordulni az úton. Időközben egyes ellenzéki politikusok azt állították, hogy a rendőrség erőszakkal kíván fellépni a tüntetőkkel szemben, és összeírja azokat a telephelyeket, ahová a termelők gépeit el lehet szállítani. A rendőrség nem zaklakja a tiltakozókat, hiszen a tüntetések törvényesek, a demonstrációkat bejelentették – cáfolta ugyanakkor a vádakat Hatala József, az ORFK közbiztonsági főigazgatója.

Hazafi László - VG

   « vissza

Föoldal mail