CIKKEK

A fővároshoz közeledő gazdák

2004. 02. 19.

Jövő hétfőtől a budapesti bevezetőutakon folytatják a tüntetéseket a mezőgazdasági termelők, mivel az FVM érdemben nem reagált a gazdaköveteléseket tartalmazó, kedden átadott petícióra – közölte lapunkkal Bagi Béla, a demonstrációs bizottság tagja. Szerdán az eddigi 65-70-nél kevesebb helyszínen, de változatlanul 3,5 ezer munkagéppel és 8 ezer emberrel folytatódott az országosnak tekintett megmozdulás. Győr-Moson-Sopronban és Tolnában nem voltak tiltakozások.
A Fidesz és a polgári, keresztény, nemzeti értékrendet valló tábor a gazdák oldalán áll – mondta a demonstrációkkal kapcsolatban Orbán Viktor volt miniszterelnök. Pásztohy András, a szocialisták agrárügyvivője erre reagálva úgy fogalmazott: a termelőket az MSZP, a párt frakciója és a kormány is támogatja céljaik elérésében. A tiltakozók képviselői ugyanakkor úgy nyilatkoztak, hogy az agrártárca vezetői részéről érdemi tárgyalások helyett durva minősítések, sértegetések és politikai vádak hangzanak el.
A törvényi rendelkezések szerint az FVM-nek az úgynevezett termékpálya-bizottságok résztvevőivel kell tárgyalnia agrárpiaci kérdésekben – mondta lapunknak Benedek Fülöp közigazgatási államtitkár. A tárca a tejgondok megoldása érdekében a testületet tegnap újra összehívta, de lapzártánkig nem született javaslat. (A bizottságnak több demonstráló szervezet nem tagja. Az FVM kétségbe vonja, hogy egyes tüntető testületek képviselhetnek-e törvényesen termelői érdekeket.) Benedek tájékoztatása szerint a tárca tejügyben várhatóan ma vagy holnap közli elképzeléseit. Ismert ugyanakkor, hogy a demonstrálók a sertés- és a baromfiágazat esetében is konkrét követeléseket fogalmaztak meg, illetve ma már az általánosnak mondott agrárválság enyhítését várják az FVM-től.

Tiltakozó levelet küldött Magyarország Szlovéniának a magyar élő sertésre és sertéshúsra bevezetett importilleték ügyében – közölte tegnap a Külügyminisztérium (KüM). A szlovén kormány az élő sertésekre kilónként 0,25, a sertéshúsokra 0,55 euró kiegészítő vámot léptetett életbe. Szakértők szerint a döntés válasz volt arra, hogy Magyarország a sertésszektorban exporttámogatásokat vezetett be. Major István, a KüM helyettes államtitkára ugyanakkor közölte: a szlovén intézkedés tartalma és módja a CEFTA- és a WTO-rendelkezésekkel is ellentétes.

VG

   « vissza

Föoldal mail