CIKKEK

Agrártüntetések – felhangokkal

2004. 02. 17.

Megkezdték tegnap kéthetesre tervezett országos demonstrációjukat a mezőgazdasági termelők. A tiltakozók 65 helyszínen tartottak félpályás útlezárásokat, amelyeken általában 20–200 munkagép és 50–500 gazda jelent meg. A valamennyi megyére kiterjedő megmozdulásokat nem kísérték atrocitások. Hasonlóan hosszúra nyúló, országos tüntetést legutóbb 1997-ben, a Horn-kormány idején szerveztek a termelők.
A gazdálkodói képviseletek nem egységesek a kormánnyal szembeni fellépésben. A tegnap kezdődött demonstrációt a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz), a Magyar Gazdák és Fogyasztók Önvédelmi Mozgalma, illetve a tejtermelők, a sertés- és a baromfitartók „országos nagygyűléseinek ügyvivő testületei” szervezték, amelyek a múlt héten demonstrációs együttműködési megállapodást kötöttek. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) ugyanakkor – pedig elsőként helyezett kilátásba tiltakozásokat – nem csatlakozott e szerződéshez. A MOSZ tagjai tegnap csak egyes megyékben vonultak az utakra, és általában a többi érdekképviselettől elkülönülten tüntettek. A Magyar Parasztszövetség (MPSZ) szervezeti szinten egyáltalán nem vett részt a megmozdulásokban.
A társas vállalkozások és a szövetkezetek érdekeit képviselő MOSZ-t az agrárium szereplői a kormányhoz közel álló érdekképviseletnek tekintik. Ugyanilyen „besorolást kap” a Torgyán József idején demonstráló szerepet vállaló MPSZ is. A kisebb gazdálkodók érdekeit felvállaló Magoszt viszont szakértők és kormánypárti politikusok az Orbán-kabinethez és a Fideszhez kötődő érdekképviseletnek minősítik, miként a Hanó Miklós volt kisgazda országgyűlési képviselő által vezetett önvédelmi mozgalmat is. Többen „ellenzékiként” emlegetik a tejtermelők országos nagygyűlésének ügyvivő testületét is, amelynek vezetője, Mádl István a Fidesz tagja. A sertés- és a baromfitartók ügyvivő testületeit szintén ellenzéki körökhöz kötik.
Szanyi Tibor, az FVM politikai államtitkára szerint a tárca a mostani megmozdulásokat politikai indíttatásúnak tekinti, többen pedig az MDF és a Fidesz által „megrendelt” tiltakozásokról beszélnek. Mádl ugyanakkor – ezt határozottan cáfolva – lapunknak leszögezte: párt- és szektorsemleges megmozdulásról van szó, amelynek kizárólagos célja a gazdasági-gazdálkodási körülmények javítása. Külön is felhívtam a politikusok figyelmét, hogy maradjanak távol a demonstrációktól, magam pedig szüneteltetem tevékenységem a Fideszben – tette hozzá.
Aki bennünket politizálással vádol, menjen el a demonstrációkra, és megtapasztalhatja a valóságot – hangsúlyozta Jakab István, a Magosz elnöke. Kijelentette: a tiltakozó gazdálkodók nem akarnak anarchiát, tárgyalásokra törekednek a kormánnyal. Szanyi tegnapi nyilatkozata szerint az FVM kész az egyeztetésekre, de lapzártánkig nem dőlt el, hogy azok mától megkezdődhetnek-e. Kérdésünkre Hanó és Mádl is úgy nyilatkozott, hogy Szanyit nem tartják alkalmas tárgyaló félnek. Szakemberekkel akarunk egyeztetni, ezért a minisztert és a közigazgatási államtitkárt tekintjük partnernek – fogalmazott Mádl.
A MOSZ a jövő hét második felében, előreláthatólag február 25–27-én tartja meg országos tiltakozását, amely a megyeszékhelyekre és a fővárosra is kiterjedhet – közölte Tóth István, az érdekképviselet titkára. A szervezet demonstrációs bizottságának e hét pénteki ülésén derülhet ki, hogy a szövetség tagjai milyen tiltakozási módot választanak. Az MPSZ szintén a jövő hétre készít elő tüntetéseket – mondta Deák Ferenc főtitkár.
Mint ismert, a tegnap kezdődött tüntetéseket alapvetően az idei tejfelvásárlási árak zuhanása robbantotta ki. Tóth szerint a MOSZ azt követeli, hogy a miniszter tegyen eleget törvényi kötelezettségének, és a méltányos jövedelmet garantáló tejágazati intervenciós árrendszert hirdesse meg. Az agrárrendtartási törvény értelmében ugyanezt a sertés- és a marhaszektorban is meg kell tennie. A minisztérium által ígért tejirányár nem oldja meg a gondokat, mert nem ró valódi árkötelezettséget a feldolgozókra – állítják a gazdák.
Az FVM tegnap rendkívüli termékpálya-bizottsági ülést hívott össze, amely után esély nyílhat a tejágazati megállapodásra – állította Deák. Egyes elképzelések szerint a piaci szereplőknek az irány- és az intervenciós ár helyett minimálárban kellene megegyezniük, az FVM pedig vállalná, hogy a „szükséges mértékben” kiegészíti a termelői árbevételt. Jakab ugyanakkor a tegnapi ad hoc egyeztetéseket eredménytelennek nevezte.
A múlt héten megállapodást kötött agrárszervezetek a tejgondok mellett a sertés- és a baromfitermelők problémáit is felvállalták (lásd keretes összeállításunkat). A termelők az utóbbi két ágazatban is a jövedelmezőséget hiányolják, és piacvédelmi intézkedéseket kérnek számon a kormányon. Sürgetik, hogy a menthetetlen gazdák méltányos visszavonulásához szabályozási könnyítésekkel és különböző támogatásokkal nyújtson segítséget az állam.

Hazafi László - VG

   « vissza

Föoldal mail