CIKKEK

Hétfőtől félpályás agrártüntetések

2004. 02. 12.

A sertésekkel etette fel, vagy a csatornába öntötte több hajdúsági gazdálkodó a megtermelt tejet, miután a hazai piac meghatározó cégének számító Friesland Hungária Rt. megtagadta az átvételt. Érdek-képviseleti beszámolók szerint a cég 30 gazda 250 ezer liternyi tejét nem vásárolta fel. Bár a lapzártánkkor érkezett hírek szerint a társaság kármentés címén a tejet mától elszállítja, a gazdák az ágazati válság teljes elmélyüléséről beszélnek.
A Friesland azoktól nem veszi át a tejet, akik a társasággal a mai napig sem kötöttek új felvásárlási szerződést – közölte lapunkkal Temesvári Kornél elnök-vezérigazgató. Temesvári szerint a Friesland az utóbbi időszakban már „könyörgésszerű” tárgyalásokat folytatott, hogy írják alá megállapodásaikat. A mai agrárhelyzetben talán túlságosan erősnek érzik magukat, de nem tudnak nyomást gyakorolni a cégre – szögezte le.
Temesvári szerint a Friesland nem tudja megfizetni a tavalyi literenkénti 72 forintos felvásárlási árat, ehelyett 60–70 forintos ársávot garantál. A tényleges havi ár a felvásárolt mennyiségtől, a megkötött exportüzletektől és a belföldi árviszonyoktól függ. Az elnök-vezérigazgató közölte: a Friesland januárban 66,69 forintos literenkénti átlagárat fizetett, szemben a fix áron felvásárló tejipari cégek 62–64 forintos árával. A gazdáknak a múlt évi árból átlagosan 6-8 forintot be kellett fizetniük a Tej Terméktanács kasszájába, az idén viszont ilyen kötelezettség nincs. Igaz, tavaly 6,50 forintos állami támogatást is kaptak, ami a májusi uniós belépésig literenként 4 forintra, éves szinten átlagosan 2,5-re csökkenhet.
A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) megyei testületei hétfőtől országos félpályás útlezárásokat szerveznek a válság miatt – tudtuk meg Tóth Istvántól, az érdekképviselet titkárától. A MOSZ-nál további demonstrációs formák sem kizártak, ha a tiltakozás február 20-ig nem hoz eredményt. Mint ismert, a tejtermelők Kecskeméten nemrég megalakított érdekvédelmi szervezete már korábban tüntetést helyezett kilátásba február 14–28. között. Hétfőtől minden megyében félpályás útlezárásokat tart a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) is. Jakab István elnök lapunknak elmondta: a szervezet valamennyi, krízisben lévő állattenyésztési ágazat érdekében kíván tüntetni. Értesüléseink szerint a növekvő feszültség miatt a következő napoktól spontán termelői megmozdulások is várhatók az országban.
A termelők az FVM-et is felelőssé teszik a kilakult helyzetért, mivel szerintük a törvényi előírások ellenére sem hirdetett az idén intervenciós árat, és máig nem folytatott érdemi egyeztető tárgyalásokat. A leginkább komolynak tartott tejágazati válság enyhítése érdekében a gazdák követelik, hogy a tárca literenként 72 forintos intervenciós árat állapítson meg. A támogatással együtt megszerezhető bevétel tejliterenként 8 forinttal kevesebb a tavalyinál, miközben az önköltség legalább ennyivel nőtt – állítják.

Hazafi László - VG

   « vissza

Föoldal mail