CIKKEK

Sertésimport dömpinggonddal

2004. 02. 11.

Dömpingáron érkezik a lengyel sertéshús Magyarországra, és több húsipari cég is olcsó importot készített elő – közölte lapunkkal Zádori László, a Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT) titkára. Egyes húsipari társaságok túlságosan alacsony, 0,87-0,9 eurós (átlagosan 240 forintos) kilónkénti áron hozzák be a szalonnás-bőrös lengyel félsertéseket. A dömpingárra utal, hogy Magyarországon az élő disznók kerülnek enynyibe, a hazai hízókból készített félsertések húsipari átadási ára pedig 360 forint körül mozog.
A VHT védővámokat sürget, különben a behozatal a felvásárlási árak csökkenéséhez vezethet – mondta Zádori. Az állattartók – akik közül többen demonstrációra készülnek – már a mai átvételi árakat is keveslik a 300 forintot közelítő önköltség miatt. Menczel Lászlóné, a Hússzövetség titkára ugyanakkor közölte: az érdekképviselet tud az olcsó lengyel importlehetőségről, de nem érzékelt jelentős mennyiségű behozatalt. Ezt támasztja alá az is, hogy a húsipar heti hazai vágásszáma egyelőre nem csökkent az utóbbi időszakban regisztrált 80 ezer darabos szint alá – állapította meg.
A lengyel import azért dömpingáras, mert a belépés előtt álló ország jelentős támogatásokkal igyekszik megszabadulni hústöbbleteitől – állította Zádori. Az európai sertésválság nyomán az árufeleslegek piaci elhelyezése érdekében mára komoly szubvenciós verseny alakult ki. Mint ismert, az EU január végén száz kilogrammonként 40 eurós (kilónként 104-106 forintnak megfelelő) exporttámogatást léptetett életbe, bár ezt a csatlakozó országokba irányuló szállítmányokra nem terjesztette ki. Magyarország az élő és a félsertésekre februártól vezetett be kiviteli dotációkat, mégpedig 65, illetve 140 forintos kilónkénti mértékben. Ágazati szakértők ugyanakkor úgy vélik, hogy az európai konkurensek intézkedései miatt az importvédelem javítása mellett szükség lehet a hazai exporttámogatások felülvizsgálatára is.

VG

   « vissza

Föoldal mail