CIKKEK

Napi agrárügyekről tárgyalnának

2004. 01. 29.

Ha a kormánypártok a nemzeti agrárkerekasztal-tárgyalásokon nem kívánnak foglalkozni költségvetést is érintő napi ügyekkel, nincs értelme az egyeztetéseknek – közölte Medgyasszay László, az MDF képviselője. Korábban hasonló álláspontot foglalt el a Fidesz is. A két ellenzéki párt a napokban adta át azokat a konkrét témajavaslatokat, amelyeket szerintük meg kellene vitatni a plenáris tárgyalásokon.
Az agrárminiszter mára ígért írásos választ arról, mely pontokat fogadja el az FVM, illetve a kormány – mondta Medgyasszay. Mint ismert, a kerekasztal összehívását az MDF még tavaly kezdeményezte. Ha a költségvetést is érintő akut ügyek nem kerülnek napirendre, a párt elnöksége határoz a további teendőkről – fogalmazott a képviselő.
A kormányzati álláspont szerint a kerekasztalnak nem kell foglalkoznia operatív döntést igénylő témákkal, mivel azok a kabinetre tartoznak. Ezt a véleményt erősítette meg tegnap Medgyessy Péter miniszterelnök is az ellenzéki politikussal folytatott megbeszélésén. Az ellenzéki pártok szerint viszont addig nincs értelme tárgyalni a hosszabb távú kérdésekről, amíg a napi agrárgondokra nem sikerül megoldást találni – szögezte le Medgyasszay László. Utóbbihoz pedig feltétlenül költségvetési plusztámogatásokra lenne szükség.
A múlt heti előkészítő bizottsági egyeztetések után a felek úgy nyilatkoztak, hogy alapvetően készek elfogadni egymás tárgyalási álláspontját. A konkrét témákat elvileg e hét kedd-jéig kellett volna meghatározni, bár egyes FVM-es értelmezések szerint ez a plenáris ülés feladata lesz, és most a javaslatokat kellett megfogalmazni.
A tegnapi kormányszóvivői tájékoztatón elhangzott, hogy egy héten belül megrendezik a nemzeti agrárkerekasztalt.


Főbb témajavaslatok

>> a válsághelyzet áttekintése
>> idei költségvetés
>> intézményrendszer
>> családi gazdaságok helyzete
>> 100 milliárdos agrárhitel
>> mezőgazdasági jellegű adók
>> utólagos aszálykárrendezés
>> erdőtelepítés
>> termőföld-spekuláció

VG

   « vissza

Föoldal mail