CIKKEK

Kérik a húsbeviteli korlátozások feloldását

2004. 01. 28.

A magyar hústermékekre az Egyesült Államok által elrendelt beviteli tilalom feloldására kért gyors intézkedést levélben Kovács László és Németh Imre – tájékoztatott Tóth Tamás külügyi szóvivő. A külügyminiszter és a mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter levelét, amelyet az amerikai mezőgazdasági és a kereskedelmi miniszternek címeztek, kedden adta át Kovács László George Herbert Walker nagykövetnek. A közlés szerint Kovács László a nagykövettel folytatott beszélgetése során rámutatott, hogy Magyarország az Egyesült Államokhoz hasonlóan nagy jelentőséget tulajdonít az élelmiszer-biztonsági előírásoknak és a húsüzemek higiéniai követelményei teljesítésének.
Kovács László kérte, hogy az amerikai állat-egészségügyi szakértők tegyenek látogatást az érintett magyarországi húsüzemekben, és győződjenek meg a problémák megszüntetéséről, s oldják fel a beviteli korlátozást. Walker hangsúlyozta, hogy a „felvetett kérdéseket a kitűnő magyar–amerikai kapcsolatok szellemének megfelelően fogják kezelni”.
Az amerikai mezőgazdasági minisztérium élelmiszer-biztonsági ellenőrző szolgálata (FSIS) az amerikai hatóságok exportengedélyével bíró hét vágóhíd és üzem vizsgálata alapján január 13-án vette le hazánkat azoknak az államoknak a listájáról, amelyek húsipari termékeket szállíthatnak az Egyesült Államokba.

VG

   « vissza

Föoldal mail