CIKKEK

Demonstráció lehet a tejpiacon

Pereket indíthatnak az elmaradt bevételek miatt a gazdák

2004. 01. 14.

Országos demonstrációra készülnek a tejtermelők amiatt, hogy az FVM semmilyen piacszabályozási intézkedést nem hirdetett 2004-re. A gazdák tejbeszállítási bojkott alá vehetik a feldolgozókat, mivel azok a zavaros helyzetben drasztikusan csökkentik a felvásárlási árakat.

Többfokozatú országos demonstrációt szerveznek és Medgyessy Péter miniszterelnökhöz fordulnak a tejtermelők amiatt, hogy az FVM az idén semmilyen piacszabályozási intézkedést nem jelentetett meg, miközben több korábbi ágazati rendelkezést tavaly év végén teljesen indokolatlanul hatályon kívül helyezett. Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) titkára az állattartói érdekképviselet tegnapi ülésén elmondta: a feldolgozók – kihasználva a zavaros helyzetet – literenként 8–12 forinttal alacsonyabb árajánlatokat tesznek a 72 forintos múlt évi felvásárlási irányárhoz képest, így a gazdákat most kézzelfogható kár éri. A termelők szerint a tárca több hónapja mulasztásos jogszabálysértést követ el, mivel az agrárrendtartási törvény értelmében a tej idei irány- és intervenciós árát már a múlt év vége előtt 90 nappal, vagyis október elején közzé kellett volna tennie.
Az előzetes adatok szerint az FVM nem tartotta be az ágazati szereplőket tömörítő Tej Terméktanáccsal (TT) tavaly kötött piacstabilizáló megállapodást sem – közölte Istvánfalvi Miklós, a szervezet elnökhelyettese. A tárca öszszességében 200 millió liternyi tejtöbblet kezelését vállalta, de ebből a termelők szerint legfeljebb 160 milliónyit teljesített. Egyes beígért dotációkat egyáltalán nem, vagy csak jelentős késéssel fizetett ki, és máig tisztázatlan okokból nem hajtott végre egy állami intervenciós akciót sem, amellyel 20 millió liter tejnek megfelelő árumennyiséget kellett volna kivonnia a piacról.
Az FVM cáfolja a gazdálkodói vádakat. Lukács László, a minisztérium osztályvezetője közölte: a tárca az irányár kapcsán nem követett el mulasztásos törvénysértést, és a 200 milliós múlt évi tejfelesleg sorsát is rendezte. Elismerte ugyanak-kor, hogy tavalyhoz képest jóval kevesebb tejpiaci forrás áll a minisztérium rendelkezésére 2004-ben. Ezért az FVM várhatóan sem irányárat, sem minőségi dotációt nem hirdet meg. Az uniós belépésig viszont fenn akarja tartani a termelők kvótatámogatását, és forrásokat kíván nyújtani az önkéntes termeléscsökkentéshez is. A májusi csatlakozás után többféle uniós támogatás is igénybe vehető lesz a hazai tejfeleslegek kezelésére – szögezte le.

A tejbeszállítás összehangolt korlátozását vagy bojkottját tervezik a tejipari cégekkel szemben a gazdálkodók amiatt, hogy a társaságok zöme nem fizette meg a 72 forintos tavalyi literenkénti irányárat az elmúlt év utolsó két hónapjában. A MOSZ pertársaságot szervez annak érdekében, hogy a termelők a Tej Terméktanáccsal szemben érvényesíthessék követeléseiket. A szervezet ugyanis előzőleg garanciát vállalt arra, hogy a feldolgozók az irányárat megadják 2003-ban. A TT vezetése korábban azzal védekezett, hogy az irányár év végi megfizetésére azért nem nyílhatott mód, mert az FVM nem tartotta be a tejpiac stabilizálására kötött tavalyi ágazati megállapodást.

Hazafi László - VG

   « vissza

Föoldal mail