CIKKEK

Felemás év volt az idei a mezőgazdaságban

2003. 12. 22.

Eddig sosem tapasztalt elemi károk, ugyanakkor példátlanul dinamikus fejlődés jellemezte 2003-ban a magyar mezőgazdaságot. Az uniós csatlakozás előestéjén az utolsó simításokat végzik a közösségi intézményrendszeren is, és a kormányzat ígérete szerint jövőre áthidaló hitelcsomaggal sietnek a gazdák segítségére, hogy megőrizhessék versenyképességüket.

Ebben az évben 20 ezer gazdaság összesen 120 milliárd forint értékben korszerűsítette mezőgazdasági gépparkját, technikai eszközeit - jelentette be Németh Imre a földművelésügyi tárca vezetője. Az erre az évre tervezett 24 milliárd forintos géptámogatási pályázatokra 28 milliárd forint értékben nyújtottak be igényt az érintettek. Ezért a kormányzat jövőre további négymilliárd forinttal toldja meg a pályázati forrásokat. Építési beruházásokra 50 milliárd forint jutott. Különösen örvendetesnek nevezte a tárca vezetője, hogy a közösségi beruházások, tárolók, hűtőházak egész sorát építették, korszerűsítették a pályázók. Ültetvény telepítésre 20 milliárd forintot fordíthattak a gazdák. Egyebek mellett 2000 hektár szőlőt és 3000 hektár gyümölcsöst telepítettek az érintettek.
Németh Imre kijelentette, 2003. a termelési és értékesítési szervezetek (tész) éve is volt a zöldség-gyümölcs ágazatban. Soha ennyi tész nem jelezte alakulási szándékát. Eddig 67 szervezet előzetes elismerése történt meg, egyet már elismertek, és 50 pályázatoz jelenleg is értékelnek a tárcánál. A szaktárca vezetője úgy vélte, az uniós csatlakozást követően a hazai zöldség-gyümölcs termelés 30-40 százalékát is forgalmazhatják a tészeken keresztül. Ugyancsak roham tempóban szerveződnek a termelői csoportok és a beszerzési és értékesítési szervezetek is. Németh Imre mindezek fényében sajnálatosnak nevezte, hogy mindössze négy tejszövetkezet alakult, összesen 18 millió forintos támogatásra pályázva. Ezalatt sok egyéni kistermelő hagyott fel a tejtermeléssel .
Az agrárminiszter ugynaakkor kiemelte: ezek az eredmények egy katasztrófálisan aszályos évben születtek. Becslések szerint a magyar mezőgazdaság szereplőit 100 milliárd forintos veszteség érte. Országosan 94 ezer gazda, 38,8 milliárd forint értékben jelentett be fagy- és aszálykárt. A 10 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásból a visszaosztás után 25,4 százalékos kárenyhítésre futja, de emellett a gazdák 50 milliárd forintos kedvezményes hitelhez is hozzájuthatnak, 70 százalékos állami kezességvállalással.
Németh Imre megjegyezte, jól halad az uniós intézményrendszer kiépítése is. Eddig 234 ezer gazdát regisztrált a nyáron megalakult Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), amely egyben kifizetési ügynökségként is működik majd. Befejeződött a mezőgazdasági parcella-azonosító rendszer (MePAR) adatbázis feltöltése, és jól halad az állatjelölési nyilvántartási rendszer kialakítása is. A földművelésügyi miniszter bizakodóan nyilatkozott az MVH alrendszereit összefogó Integrált Igazgatási és Ellenőrzési Rendszer (IIER) programjának fejélesztéséről is. Úgy vélte, 2004. májusától nem lesz akadálya a közösségi támogatások, pályázatok befogadásának. Németh Imre kifejtette, a magyar gazdák jövő januártól 100 milliárd forintos, 780 százalékos állami garanciavállalással támogatott áthidaló hitelhez juthatnak, ősztől pedig a területalapú támogatások 50 százalékáig előleget vehetnek fel. December elejétől pedig hozzájuthatnak az összeg másik feléhez is.

Bihari Tamás - Népszava

   « vissza

Föoldal mail