CIKKEK

Támogatást arattak a gazdák

2003. 12. 22.

Tízmilliárd 331 millió forint támogatás jutott idén a somogyi agrárgazdaságba. Tizenkétezernél több gazdálkodó és gazdasági társaság nyújtotta be pályázatát -- jelentették be tegnap az FM-hivatal évzáró sajtótájékoztatóján.
-- A megyei FM-hivatal azért dolgozott, hogy a lehető legtöbb támogatás Somogyba kerüljön -- mondta Baranyai Sándor hivatalvezető. -- Annak ellenére, hogy megyénkben és országosan is sokat kritizálták a támogatási rendszert, több figyelemre méltó eredmény született.
A hivatalvezető a sikerek között említette a gépvásárláshoz biztosított keretet; csaknem hétmilliárd forint értékű mezőgazdasági gépet vásároltak, lízingeltek a somogyi termelők, ennek több mint 1,7 milliárd forint a támogatási vonzata. A hivatalvezető két elgondolkoztató tendenciára is ráirányította a figyelmet: Somogyban kevésbé használták ki az épületfelújítási, -beruházási támogatást. Az állattenyésztésben -- a piac hektikussága miatt -- a sertés, a baromfi és a tejtermelők helyzetét tartotta igen nehéznek. Rámutatott: ha nem sikerül gyors változást elérni, mindegyik ágazatban további csökkenés várható.
Varga Gábor, a hivatal helyettes vezetője a tájékoztatón közölte: Somogyban mintegy 200 milliméter a csapadékhiány, a nem szokványos időjárás következményei ismertek. 260 ezer tonnával csökkent a gabonatermés, eközben a szőlőtermés öt százalékkal nőtt, és a korábbi 10 ezer tonnával szemben 20 ezer tonna gyümölcs termett. Büszkék lehetünk arra, hogy a somogyi búza az országban a harmadik legjobb.
A hivatal osztályai külön értékelőt tartottak. Fábri Béla ellenőrzési osztályvezető elmondta: 1364 ellenőrzést rendeltek el Somogyban, ebből 764 a területalapú támogatáshoz kötődött. Simon Pál, a vadgazdálkodási osztály vezetője beszámolójában kitért arra: tavaly 250 millió forint vadkár volt, ebben az évben is közel ennyi kiesés keletkezett. A falugazdászok több mint 120 ezer ember ügyes-bajos dolgát intézték el. Sziklai Gábor, a közgazdasági osztály vezetője arról szólt: a jövő évi uniós tagsága még nagyobb fegyelmet követel a termelőktől.

Harsányi Miklós - Támogatást arattak a gazdák

   « vissza

Föoldal mail