CIKKEK

Veszteséges lesz idén a mezőgazdaság

2003. 12. 19.

A mezőgazdaság idei árbevétele 600-650 milliárd forint körül mozog majd, vagyis 130-140 forint árbevétel-kieséssel kell számolni az előző évhez képest - mondta az MTI-nek Ebele Ferenc, a Magyar Agrárkamara főtitkára.

A köztestület vezető tisztségviselője az árbevétel-kiesést elsősorban az időjárás számlájára írta, mivel a fagykár és az aszály is rendkívüli módon sújtotta az idén a mezőgazdaságot. Utalt arra, hogy a növénytermesztésben rosszak voltak a terméseredmények, volt olyan terület, ahol 2-2,3 tonna volt a terméseredmény hektáronként, ugyanakkor emiatt egy tonna étkezési búzát 50 ezer forint körüli áron lehetett vásárolni. A kukorica tonnája is több mint 40 ezer forintba kerül.

Az állattenyésztők is rossz évet zárnak Ebele Ferenc szerint, főként a sertés-, a tej - és a baromfiágazatban. A főtitkár külön is kiemelte, hogy a takarmányárak rendkívül magasak, ami nagyon negatívan hat az állattenyésztésre. Ebele Ferenc úgy véli, hogy - bár jelenleg a konkrét számok még nem ismertek - a magyar mezőgazdaság összességében negatív szaldóval zárja majd a 2003-as évet.

A főtitkár a gondok közül külön is kiemelte, hogy a magyar mezőgazdaságban gazdálkodók eladósodottsága igen tekintélyes. A mezőgazdasági termelők hitelállománya - az éven belüli és az éven túli lejáratú kölcsöonök összege - megközelítőleg mintegy 400 milliárd forint. A Magyar Agrárkamara vezető tisztségviselője szerint igaz ugyan, hogy a múlt évben a mezőgazdasági termelők hiteleinek egy részét konszolidálták, ám az adósságrendezés jótékony hatását elvitte az idei aszály. Az erős forint ugyancsak csökkentette a mezőgazdaság eredményességét.

Az idei aszály a főtitkár számítása szerint mintegy 130-140 milliárd forintba került a gazdálkodóknak, ennyit vitt el tőlük a meleg időjárás. Az aszálykárokat ugyan enyhíteni igyekezett a kormányzat - tette hozzá Ebele Ferenc -, de a vissza nem térítendő támogatás összege mindössze 10 milliárd forint volt. Az 50 milliárd forintos aszálykár-hitel az eladósodás mértékét növeli. Ebele Ferenc annak a véleményének adott hangot, hogy 2004-ben és az azt követő időszakban a magyar mezőgazdaság nehezen lesz finanszírozható, mert a vissza nem térítendő támogatás csak 2004. április 30-ig adható. Így ilyen forrásra ezt követően nem számíthatnak a gazdálkodók. A kormányzat ezt a terhet szeretné enyhíteni azzal a 100 milliárd forintos támogatott hitelcsomaggal, amelyet a termelők várhatóan még a jövő év elején megkapnak.

A főtitkár jelezte azt is, hogy többletberuházási többletforrásra valószínűleg a jövő évben nem lesz lehetőség, nemzeti forrásból pedig mindössze 25 milliárd forintos támogatásra van lehetőség. Az egyéb beruházási lehetőségek a SAPARD-programban, illetve a Nemzeti Vidékfejlesztési Tervben lesznek elérhetők a gazdálkodók számára, ami - ha 100 százalékosan sikerül a pályázati lehetőségeket kihasználni - akkor is csak mintegy 42-43 milliárd forintot tesz ki.

A szakember arról is beszélt, hogy a Magyar Agrárkamara számára nagy feladat volt az idei évben a magyar gazdálkodók uniós felkészítése. Példaként említette, hogy két hónap alatt több mint ezer előadást tartottak az uniós felkészítés jegyében, amin mintegy 30 ezer ember vett részt. Emellett október 1-jétől 200 kamarai tanácsadó segíti az ország minden megyéjében a gazdálkodókat és a vállalkozásokat az uniós felkészülésben.

Magyar Nemzet

   « vissza

Föoldal mail