CIKKEK

További SAPARD-pályázatok

2003. 02. 25.

Újabb pályázatokat adhatnak be a mezőgazdasági szereplők az uniós agrár- és vidékfejlesztési előcsatlakozási támogatásokat közvetítő SAPARD-programra – jelentette be tegnap Németh Imre miniszter. Az uniós pénzeket – hasonlóan a tavalyi kiíráshoz – most is agrárberuházásokhoz, termékfeldolgozáshoz (marketinghez) és vidéki infrastruktúra-fejlesztéshez lehet felhasználni. Jelentős változtatás azonban, hogy a hazai SAPARD Hivatal a pályázatokat mostantól nem időszakosan, hanem folyamatosan fogadja – közölte Németh.

Mint ismert, a korábbi évek késlekedése miatt a SAPARD-pályázatokat először tavaly lehetett meghirdetni, szemben az eredetileg tervezett 2000-es időponttal. A kiírásra összesen 1159 beadvány érkezett, amelyekkel a jelentkezők 26 milliárd forintnyi támogatásra tartottak igényt. A következő egy-két hétben előreláthatólag mindenkit értesítenek arról, milyen eredménnyel pályázott. Az előzetes értékelésekből kiderül, hogy a beadványok legalább 40 százaléka sikeres lehet, ami mintegy 10 milliárd forintnyi támogatás felhasználását jelentené. Németh tájékoztatása szerint ezzel 2500 vidéki munkahely létesülhet.

Magyarország egyelőre a 2000-es és a 2001-es SAPARD-pénzeket igyekszik elkölteni, amelyek a hazai társfinanszírozással együtt mintegy 26 milliárd forintot tesznek ki. (Az EU évi 38 millió eurónak megfelelő támogatást ad.) A miniszter közölte: a mai keret kimerülése esetén lehetőség van arra, hogy Magyarország a 2002-es és a 2003-as összeg igénybevételéről is pénzügyi megállapodást kössön az EU-val. A dotációk jobb felhasználása érdekében öt újabb SAPARD-intézkedés uniós akkreditációja kezdődött meg. Ennek nyomán az EU-s pénzeket júniustól előreláthatólag szakképzésre, agrár-környezetvédelemre, termelői csoportok létrehozására, falufejlesztésre és úgynevezett alternatív jövedelemszerzést biztosító tevékenységekre is igénybe lehet majd venni. A pályázni szándékozók jobb felkészítése érdekében mostantól 1500 „közreműködőt” képeznek ki, elsősorban az FVM-hez tartozó falugazdászokból és az érdekképviseletek által kijelölt szakemberekből.

VG

   « vissza

Föoldal mail