CIKKEK

Tisztítótűz a vágóhidakon

2003. 12. 18.

Az EU-csatlakozás megoldja azt, amire a kapacitásait kihasználni már régóta képtelen magyar húsipar évek óta nem talál gyógyírt. Állat-egészségügyi hiányosságok miatt első lépcsőben mintegy száz élelmiszer-feldolgozót (főként vágóhidat) zárnak be a közeljövőben. Márciusban további 560 élelmiszerüzem ajtajára kerülhet lakat, ha az uniós szabályokat ellenőrző állat-egészségügyi hatóság emberei hiányosságokat tapasztalnak - ebből többek között 380 vágóhíd, 68 baromfi-feldolgozó, 72 tejüzem és 19 halfeldolgozó.

A mostani bezárással nem kerül veszélybe a húsellátás, és ettől áremelkedésre sem lehet számítani. A tavaszi revízióval megfeleződhet a húsfeldolgozó ipar, de a várható állatlétszámot és az ágazat piaci esélyeit tekintve még bőven fedezi a hazai szükségleteket. Ez jellemző az egész élelmiszeriparra, mint ahogyan az is, hogy a termelés zömét adó nagyvállalatok átmentek az uniós vizsgán.

A mostani bezárással éves szinten 360 ezer sertés levágásával és heti 300 tonna húskészítmény gyártásával csökkent a húsipar névleges teljesítménye. Maradt még évi 7,8 millió sertésvágó és heti tízmillió kiló készítménygyártó kapacitás, ami még mindig jóval meghaladja a jelenlegi igényeket. Ma a versenyképes, korszerű, a fejlesztésre áldozó nagy feldolgozóüzemek sem tudják kihasználni kapacitásukat, így az ő helyzetük javul az előírásokat teljesíteni nem tudók bezárása nyomán. Az uniós tisztítótűz vesztesei jellemzően azok a kisüzemek, amelyek nem tudtak vagy akartak költeni a szigorodó egészségügyi normák teljesítésére.

Euro.hu

   « vissza

Föoldal mail