CIKKEK

Befejeződött a gazdák összeírásának első szakasza

2003. 12. 11.

Befejeződött a mezőgazdasági termelők összeírásának első szakasza - jelentette be a szakminiszter. Az aszálykár miatt 94 ezer gazda a rendelkezésre álló összeg négyszeresére nyújtott be kárigényt a tárcához. Eközben több mint száz húsüzemet fenyeget a bezárás veszélye, ha nem teljesítik az EU-előírásokat.

Az EU-felkészülés jegyében befejeződött a mezőgazdasági termelők regisztrációjának első szakasza - mondta Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. A szaktárca által számított termelői létszám 98 százalékát regisztrálták, összesen 234 ezer regisztrációs lap érkezett.
A 30 százalék feletti aszálykárt jelentő gazdálkodók száma 94 ezer volt, ők összesen 38,8 milliárd forintot igényeltek. A rendelkezésre álló forrás 10 milliárd forint, ezért a termelők csak az igényelt támogatás 25,4 százalékát vehetik igénybe.
Elhangzott: azokat a húsfeldolgozó üzemeket, amelyek nem tesznek eleget az uniós elvárásoknak ez év december 31-ig, előbb fel kell függeszteni, majd 2004. január 31-én bezárni. Az adatok szerint 95 úgynevezett vöröshúsüzemet, továbbá 5 baromfifeldolgozót és 7 tejfeldolgozót érinthet a bezárás.

Népszava

   « vissza

Föoldal mail