CIKKEK

Pénz agrár-környezetvédelemre

Januárban lehet jelentkezni az újabb támogatási programra

2003. 12. 08.

Új finanszírozási forrással bővül 2004-től az agrár-környezetvédelem területe az európai uniós támogatás megjelenésével, amelyre várhatóan januártól lehet beadni az első jelentkezéseket. A tervek szerint 2006-ra a jelenlegi 300 ezerről egymillió hektárra bővülhet a programokba bevont területek nagysága.

Várhatóan mintegy 18-20 milliárd forintra emelkedik jövő évben az agrár-környezetvédelmi támogatások értéke, s ezzel együtt a pályázható gazdálkodási formák köre is bővül – közölte Tar Ferenc, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) főosztályvezetője. Az idei évhez hasonlóan 2004-ben is 4,4 milliárd forintot különítenek el a nemzeti jellegű agrár-környezetvédelmi pályázatokra. Emellett a költségvetési törvény tervezetében 1,3 milliárdos összeg szerepel az európai uniós társfinanszírozású programokra, a Nemzeti vidékfejlesztési terv (Nvt) keretén belül. Ezeknél a projekteknél a támogatás 20 százalékát állja a költségvetés, a maradék 80-at Brüsszel fizeti ki. Ugyanakkor az 1,3 milliárd forint csak egy keretszám. A kormány vállalása szerint amennyiben a hazai pályázatokkal több pénzt sikerül lekötni, a költségvetés ezt ki fogja fizetni. Ennek alapján számolunk úgy, hogy ha megfelelő számú jó pályázat gyűlik össze, a következő évben maximálisan 18-20 milliárd forint juthat a területre az uniós pénzekkel együtt – tette hozzá Tar Ferenc.
A nemzeti forrás esetén a pályáztatás az eddigihez hasonlóan történik majd: az FVM által megjelölt témakörökben egy egyszerű támogatási kérelem benyújtásával lehet pénzügyi segítségért folyamodni. Az uniós társfinanszírozású programok esetében kétlépcsős rendszer működik majd: az érintett gazdálkodóknak először be kell jelentkezniük az Nvt agrár-környezetgazdálkodási programjába, s a konkrét támogatási igényeket ezt követően lehet benyújtani. A tervek szerint a jelentkezés januártól indulhat, amelyet az FVM egy pályázati kiírás útján tesz közzé, igaz, addig Brüsszelnek még jóvá kell hagynia az Nvt tervezetét. A támogatási kérelmeket várhatóan 2004 májusától lehet benyújtani.
Az eddigi témakörök mellett a jövő évtől támogatás igényelhető erózióvédelemre, környezetkímélő talajművelésre, visszagyepesítésre, valamint alternatív növénytermesztésre. Az eddig támogatási programokba mintegy 300 ezer hektárt vontak be a pályázatok útján, s az FVM hároméves tervezete szerint ezt 2006-ra mintegy egymillió hektárra növelik. Ennek részesei lehetnek a Tisza völgyének árvízvédelmét szolgáló Vásárhelyi-terv keretében kialakítandó árapasztók területén gazdálkodók is. Az FVM-en belül erre külön javaslatot dolgoznak ki, s ezek területét – a projekt kivitelezésével párhuzamosan – várhatóan 2005-től vonják be fokozottabban a támogatási programokba.

VG

   « vissza

Föoldal mail