CIKKEK

Búzapiac: vámeltörlés exportkorlát helyett

2003. 11. 18.

Bizonyos kontingensek erejéig mind a búzánál, mind a kukoricánál vámmentessé válik a terményimport a közeljövőben – erről született megállapodás az illetékes tárcák között. Ezzel párhuzamosan várhatóan végleg lekerül a napirendről az exportengedélyezés bevezetése, amelyet az FVM a múlt héten még erőteljesen szorgalmazott az áruhiányra utaló piaci árrobbanás miatt (VG, 2003. november 13.). A kivitel adminisztratív korlátozására azért nem nyílhat mód, mert több nemzetközi megállapodással is ütközne, és a hazai aggodalmak szerint nemtetszést váltana ki az EU-nál is – tudtuk meg.
Az importvámok eltörlésére a szokásos államigazgatási egyeztetések lezárultával, egy-két héten belül nyílhat lehetőség. A társminisztériumok most a technikai részleteket dolgozzák ki. Az intézkedéssel az eddig érvényben lévő, 3, 15 és 32 százalékos kedvezményes és normál vámok szűnnek meg mennyiséghez kötött módon.
A gazdálkodók támogatják a behozatal vámmentessé tételét, mert megítélésük szerint ezzel lehet kordában tartani a mára 40-50 ezer forintra szökött tonnánkénti búza- és kukoricaárakat. Guba Mihály, a szövetkezeti érdekképviselet gabonatermelői tagozatának elnöke ugyanakkor közölte: az államnak abban is segítenie kellene, hogy a malmok és a takarmányfelhasználók a hiányzó terménymennyiséget a hazai készletekből is beszerezhessék, vagyis a még meglévő áru ne hagyja el az országot. Ehhez állami garanciával és kamattámogatással ellátott hitelekre lenne szükség – tette hozzá.
Egyetért a vámok eltörlésével a feldolgozókat és a kereskedőket tömörítő Gabonaszövetség is, mivel e lépéssel megelőzhetőnek látja, hogy a hazai piacon végképp csillagászati árak alakuljanak ki. Lakatos Zoltán, a szervezet elnöke szerint már a mai helyzet is irreális, hiszen például a búzaimportot 47 ezer forint körüli tonnánkénti árakon le lehetne bonyolítani, szemben az 51 ezer forintot is elérő tőzsdei jegyzésekkel.
Pillanatnyilag nincs garancia arra, hogy a búzaszektor nyugodt átmenettel térhessen át a jövő nyáron induló új gabonaszezonra – állítják szakértők. Egyes felmérések szerint 250-300 ezer tonna búza hiányzik a piacról, az úgynevezett átmenő készletekre pedig végképp nem látszik fedezet. Az FVM abban bízik, hogy a május elsejei EU-csatlakozás után nőhet a kínálat. Több malomipari cég viszont már most azt szorgalmazza, hogy a tárca szabadítsa fel a százszázalékos tulajdonában lévő Tartalékgazdálkodási Kht.-nál tárolt, biztonsági célú állami búza- és lisztkészleteket a fokozódó áruhiány miatt.

Hazafi László - VG

   « vissza

Föoldal mail