CIKKEK

Diszkriminatívnak tűnő földkorlátozások

2003. 11. 17.

Több diszkriminatívnak tűnő rendelkezést is tartalmaz az európai uniós termőföldvásárlókra nézve a földtörvény módosítására kidolgozott FVM-es javaslat – derült ki az eddigi szakértői egyeztetéseken. Az agrártárca viszont nem tartja kifogásolhatónak a terveket. Magyarországnak a csatlakozási megállapodás értelmében a jövő év május 1-jétől lehetővé kell tennie, hogy a legalább három éve itt tartózkodó, mezőgazdasági tevékenységet folytató uniós természetes személyek földet vehessenek. A vállalt kötelezettségek miatt a belépésig módosítani kell a földtörvényt, mivel a ma hatályos szabályozás tiltja a külföldiek földtulajdonszerzését.
Az FVM az uniós állampolgároknak úgy teremtene vételi lehetőséget, hogy a tényleges tulajdonszerzés elé számos adminisztratív akadályt gördítene. Így a tulajdonjog bejegyzéséhez több hatósági igazolást és „teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt” nyilatkozatot írna elő. A hektáronkénti aranykorona-érték húszezerszeresének megfelelő, többször kiszabható bírságot is kilátásba helyezne, ha a tulajdonossá vált külföldiek a gazdálkodási szabályokat nem tartanák be.
Egyes társminisztériumi és ágazati szakértői vélemények szerint az FVM elképzelései több ponton hátrányosan különböztetnék meg az uniós állampolgárokat a hazai szereplőktől. Ezzel sértenék az egyenlő elbírálást szorgalmazó EU-s normákat, ami Brüsszel nemtetszését váltaná ki, és alkotmányossági problémákat is felvetne. Az FVM szerint viszont az adminisztratív előírásokra szükség van ahhoz, hogy ellenőrizni lehessen, a jogosultak valóban megfelelnek-e a feltételeknek. Ennek ellenére a minisztérium illetékesei sem zárják ki, hogy a ma is zajló tárcaközi egyeztetések nyomán a törvénymódosítási tervek változhatnak.
Szakértők szerint kifogásolható, hogy az agrártárca az uniós természetes személyek számára őstermelőként nem tenné lehetővé a földvásárlást, hanem önfoglalkoztatóként, vagy vállalkozóként biztosítana lehetőséget erre. Aggályosnak minősülhet, hogy csak a saját célra és kockázatra gazdálkodó külföldiek kaphatnának földvásárlási lehetőséget. Diszkriminatív lehet az a feltétel is, amelynek értelmében magyarországi nettó árbevételük ötven százalékának mezőgazdasági tevékenységből kellene származnia, és szakértők támadhatónak tartják a társadalombiztosítási ügyekre, illetve az APEH-es árbevételi igazolások megszerzésére vonatkozó előírásokat is.

Hazafi László - VG

   « vissza

Föoldal mail