CIKKEK

Összeomolhat a tejpiac

Az ágazat teljesítette vállalásait, a termelők szerint a kormányzaton a sor

2003. 11. 12.

Az év első kilenc hónapjában 4,5 százalékkal kevesebb tejet vásároltak a feldolgozók, viszont az áruért valamivel többet fizettek – mondta a Világgazdaság érdeklődésére Sirman Ferenc, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója.

A legfrissebb terméktanácsi statisztika szerint az első kilenc hónapban felvásárolt tej mennyisége megközelítette az 1,26 milliárd litert, ami csupán 95,5 százaléka az elmúlt év azonos időszakáénak – tudtuk meg Sirman Ferenctől. A tej piaci értékét jelző számok közül fontos, hogy az átlagos zsírtartalom 3,7, míg a fehérjetartalom 3,24 százalék volt. A felvásárlási átlagár literenként 75,98 forint volt, ami több mint fél százalékkal magasabb a bázisidőszakénál. Ez az ár a 3,6 százalékos zsír- és a 3,25 százalék fölötti fehérjetartalom, valamint az extratej utáni minőségi felárat is tartalmazza.
A kész tejtermékek piacáról Sirman Ferenc elmondta: a jelentős hányadát adó, évek óta növekvő hazai gyártású gyümölcsjoghurtok eladása megtorpant. Ugyanakkor tény, hogy a nagy reklámmal kísért, nagy mennyiségben importált áruk komoly versenytársai a semmilyen tekintetben nem rosszabb Magyarországon gyártott joghurtnak. Ugyancsak visszaesett az egyik legnépszerűbb hazai termék, a sajtpiac mintegy 50 százalékát adó trappista forgalma is. Az eladott mennyiség 12,5 százalékkal volt kevesebb. Némi emelkedést tapasztaltak viszont a krémfehér sajtoknál és az edáminál. Érdemi, csaknem 14 százalékos növekedés csupán a desszert termékeknél következett be.
Az igazgató kifejtette: miközben a hazai tejpiac jórészt már az EU-konformitás jegyeit viseli magán, jelentős veszteségeket szenved el az egyre nagyobb mennyiségben megjelenő importárukkal szemben. Különösen a sajtok és a savanyított áruk piacán nagy a konkurenciaharc, mert igen nagy a hazai termékeknél semmivel sem jobb minőségű külföldi áruk kiszorító hatása.
A piac hazai szabályozásáról az igazgató elmondta: az ágazatot nehéz helyzetbe hozta, hogy a földművelésügyi tárca a mintegy 400 millió literes tejfölösleg keltette feszültségek megoldásából az utóbbi hónapokban csaknem teljesen kivonult. A terméktanács júniusi közgyűlésén tett vállalását az FVM eddig nem teljesítette. A két részletben beígért 2 milliárd forintos támogatás nem érkezett meg, miközben a tejtermelői és -feldolgozói oldal – a tárca elvárásainak megfelelően – együttesen 3,2 milliárdot fektetett be a piaci feszültségek rendezése érdekében, ebből finanszírozva a tejfelesleg felének, mintegy 200 millió liternek az exportját. A többi tejtől – a beígért szubvenció elmaradása miatt – csak úgy képesek megszabadulni, hogy hitelt vettek fel, ám az előre látható: ha állami segítség hamarosan nem érkezik, a hazai tejpiac összeomlik.

Fehér István - VG

   « vissza

Föoldal mail