CIKKEK

Piros lapot kap Brüsszeltől a magyar mezőgazdaság

2003. 11. 04.

Szlovénia a legfelkészültebb, Lengyelország a legkevésbé, Magyarország a középmezőnyben foglal helyet - ez a következtetés vonható le a hivatalosan szerdán nyilvánosságra kerülő bizottsági jelentésekből, amelyek az Európai Unióhoz jövőre csatlakozó országok teljesítményét értékelik. A beszámolók 39 területen találtak súlyosnak minősíthető hiányosságokat, ebből négy kifogás a magyar mezőgazdaságot érinti.

Rendhagyó "országjelentéseket" fogad el szerdai ülésén az Európai Bizottság: a hivatalosan megfigyelési jelentés névre hallgató dokumentumok, az eddigiektől eltérően, nem a leendő tíz tagország uniós érettségét, csupán a felkészülés hiányosságait veszik számba. Kiszivárgott hírek szerint Magyarországot jónéhány területen bírálja Brüsszel, de piros lapot csak a mezőgazdaságnak mutat föl az Európai Bizottság. A testület ugyanakkor úgy ítéli meg, hogy a fogyatékosságok nagy része a taggá válásig hátralévő fél évben kiküszöbölhető, ezért nem javasolja védzáradék bevezetését a belső piac védelmében. A szerdán megjelenő beszámolók a csatlakozás előtti utolsó, átfogó bizottsági értékelések a Tizek felkészültségéről.
Brüsszel a Magyarországról szóló jelentésben súlyos gondnak minősíti az uniós agrártámogatásokat kezelő ügynökség, valamint az Integrált Igazgatási és Ellenőrző Rendszer kiépítésében tapasztalt elmaradást. Hiányolja a vidékfejlesztésre szánt programok végrehajtását, bírálja a tárcák és a felelősök közötti egyeztetés nehézkességét. A bizottság véleménye szerint egyes élelmiszeripari üzemek - elsősorban vágóhidak és tejüzemek - továbbra sem felelnek meg az uniós előírásoknak, késik a korszerűsítésük, fejlesztésük.
Sárga lapot kap egyebek között Brüsszeltől az állategészségügyi ellenőrzési rendszer, a vidékfejlesztés intézményi hátterének megteremtése. Szóvá teszi az unió "kormánya" azt is, hogy késlekedik egyes jogszabályok elfogadása, például a közbeszerzési vagy a hátrányos megkülönböztetés tilalmát kimondó törvényeké.
Romlott a makrogazdasági egyensúly - állapítja meg a bizottsági jelentés, amely ugyanakkor méltányolja, hogy a magyar kormány kész az államháztartási hiány lerfaragására. A jelentés ugyanakkor kétségeket fogalmaz meg azzal kapcsolatban, hogy Magyarország képes az idei deficitet a GDP 5 százaléka alá csökkenteni. Nem kerülte el Brüsszel figyelmét a forint idei leértékelése sem, amelyet átgondolatlannak nevez.
Visszatérő bírálat éri a korrupciót, az igazságszolgáltatás lassúságát, a romák helyzetét. A Bizottság üdvözli, hogy a kedvezménytörvényről sikerült megállapodni Romániával, és hasonló megegyezést sürget Szlovákiával.
Ugyancsak szerdán hozza nyilvánosságra az Európai Bizottság a három tagjelölt - Bulgária, Románia és Törökország - teljesítményét értékelő, hagyományos országjelentését. Hírek szerint ezúttal sem Szófia, sem Bukarest nem reménykedhet abban, hogy kitűzik csatlakozásuk várható időpontját. Törökország, amellyel még el sem kezdődtek a csatlakozási tárgyalások, jónéhány területen előrehaladást ért el, de sok még a tennivalója, egyebek között a jogállam és a demokrácia biztosításában - állapítja meg a brüsszeli jelentés.

Halmai Katalin - Népszava

   « vissza

Föoldal mail