CIKKEK

Állami tejfelvásárlás lesz

Kvótaeladásokból térítenék meg az újabb exportveszteségeket

2003. 10. 27.

Mintegy 20 millió liter felesleges tejnek megfelelő árumennyiség intervenciós állami felvásárlásáról döntött az FVM. Emellett tejtermelési kvóták eladásával teremt forrásokat a hazai tejtöbblet exportveszteségeinek megtérítésére. A tárca ezzel várhatóan elhárítja a termelői demonstrációval fenyegető ágazati válságot.

Intervenciós állami felvásárlást hajt végre, illetve erre vonatkozó megbízást ad ki a tejfeldolgozóknak a közeljövőben az FVM – tudta meg a Világgazdaság. Az intézkedésre a hazai túltermelés miatt van szükség. A tárca a piacról ily módon várhatóan 20 millió liter tejnek megfelelő tejport és vajat von ki, amelyre az ágazati szereplőket tömörítő Tej Terméktanácssal (TT) kötött idei szerződésben vállalt kötelezettséget, ha a tejpiacon kezelhetetlen értékesítési zavar alakul ki.
A minisztérium a döntéssel előreláthatólag elhárítja a demonstrációval fenyegető ágazati válságot. Az állattartók ugyanis a közelmúltban országos tiltakozásokat helyeztek kilátásba, mivel a feldolgozók egy része – az idén már nem először – drasztikusan csökkenteni kívánta a literenkénti 72 forintos felvásárlási irányárat.
A gyártók arra hivatkoztak, hogy augusztus közepén kimerült az átvett tejfelesleg exportveszteségeit finanszírozó – ez évben egyébként rekordösszegű, 15,8 millárd forintra rúgó – terméktanácsi intervenciós kassza. Emiatt lehetetlenné vált az éves szinten 400 millió literre becsült árutöbblet kezelése.
Ágazati számítások szerint a piac stabilizálásához az intervenciós felvásárlás mellett még mintegy 1,1 milliárd forintnyi állami támogatásra van szükség az év végéig. A ma is meglévő túltermelési válság részben azért alakult ki, mert az FVM évi eleji korlátozó intézkedései nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Így például a gazdák a meghirdetett, 25 forintos literenkénti áron mindössze 39 millió forintnyi tejkvótát adtak el az államnak (vagyis a termelésből csupán ekkorra mennyiséget sikerült kivonni).
Az FVM a mostani stabilizáció részeként a felvásárolt kvóták értékesítését tervezi, a pluszbevételt pedig a TT exportfinanszírozó intervenciós kaszszájába fizetné be – tudtuk meg. A tárca a kvótákat előreláthatólag legalább 35 forintos literenkénti áron adhatja el, azaz az akcióból minimum 400 millió forint körüli „nyeresége” származhat. Emellett értesüléseink szerint mód nyílik mintegy 20 millió liternyi, úgynevezett eddig fel nem osztott tejkvóta értékesítésére is, ami – szintén 35 forintos literenkénti árral számolva – további 700 millió forinttal bővítheti a terméktanácsi pénzalapot. Így a szervezetnél rendelkezésre állhat az idén még szükségesnek tartott 1,1 milliárdos exportveszteség-térítési összeg.
Benedek Fülöp, a tárca közigazgatási államtitkára az ügyben nem nyilatkozott lapunknak. Tóth István, a szövetkezeti érdekképviselet titkára szerint a tervezett intézkedések december végéig megoldhatják az ágazati gondokat. A termelők remélik, hogy az FVM az uniós csatlakozásig érvényben tartható, jövő évi hazai szabályozást a piaci szereplőkkel együttműködve alakítja ki. Mint ismert, a május elsejei belépés pillanatától Magyarországnak a tejpiacon is át kell vennie az EU-s előírásokat, amelyek – figyelembe véve a tagállamok nyáron elhatárottzo reformelképzeléseit is – nem kedveznek a hazai tejtermelő gazdáknak.

Intézkedések

(tervezett piacstabilizáció)
>> 20 millió tej intervenciós állami felvásárlása
>> az idén felvásárolt, 39 millió liternyi tejkvóta értékesítése
>> 20 millió liternyi, úgynevezett fel nem osztott tejkvóta eladása
>> további 1,1 milliárdos veszteségtérítés a feleslegek exportjához

Hazafi László - VG

   « vissza

Föoldal mail